jesenski plodovi u zagrebu

Dok ne dođu kesteni, 'in' je klip

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
kukuruz
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
kukuruz
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
kukuruz
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
kukuruz
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
kukuruz
25.09.2015.
u 15:00

Klip kukuruza, kuhan ili pečen, može se kupiti za deset kuna
Pogledaj originalni članak

Prvi dani jeseni uz prve jesenske plodove. Kuhani ili pečeni kukuruz, a za nekoliko dana i kesteni bit će standardna ponuda na zagrebačkim ulicama, barem što se tiče onih u samom centru grada.

Već od 5 ujutro na poslu

Cvjetni trg, Trg bana Jelačića, Petrićeva, Zrinjevac samo su neke od lokacija na kojima se može kupiti klip kukuruza za deset kuna, a na istim će punktovima zamirisati i kesteni. Prijašnjih godina, objašnjavaju prodavači, u ovo su se vrijeme kesteni već pekli, ali ova jesen za njih je "nekako slaba".

–Ubrali smo prve kestene, ali jako su loši i jednostavno ih nismo takve mogli staviti u prodaju - objašnjavaju prodavači u centru grada. Čim sami plodovi to dozvole, obećaju, Zagrepčani će moći uživati i u njihovom okusu. –Dotad, kuhamo i pečemo kukuruz - rekao je prodavač u Petrićevoj kojeg, kako je sam objasnio, svi znaju pod nadimkom Lepi. Na svoje radno mjesto, govori, dolazi već oko pet ujutro, kako bi pripremio svjež kukuruz, a ostaje do poslijepodneva. Posla, kaže, nema mnogo, ali dovoljno za preživjeti.

–Zagrepčani se sjete kupiti kad me vide u prolazu, a zanimljivo je i turistima. Oni nisu probali prije nešto takvo, a nerijetko se sa mnom i fotografiraju. Vjerojatno moju fotografiju ima pola Kine - šali se Lepi kod kojeg je, kaže, kukuruz uvijek svježe kuhan ili pečen, a na kraju dana, ono što ne proda, podijeli.

Kupuju kad se sjete

Dobro raspoložen, objašnjava kako je prelijen da ih ponovno nosi kući. Osim kukuruza, na početku Petrićeve od Lepog se može kupiti i kikiriki. –Na maksimirskom stadionu i na hokejaškim utakmicama ja sam glavni distributer - pohvalio se prodavač te dodao kako mu se u njegovu poslu najmanje sviđa "pozadinska kulisa". Kako je objasnio, odnedavno se, baš iza njegova radnog mjesta nalaze tri kontejnera, a uz njih mu je, kaže, nešto manje ugodnije raditi nego prije.

– Nije baš zgodno što kuham uz smeće, ali što mogu - govori Lepi, dok ga fotografiraju turisti iz Španjolske. Kukuruz oni nisu kupili, na brzinu objašnjavaju, nezgodno im je jesti ga dok se šeću gradom. Izlika je to i ostalima, koji su priznali kako se, zapravo, vrlo rijetko sjete pojesti klip, iako, u pravilu, kukuruz vole.

–Ukusan mi je, a volim i kestene, koji tek trebaju doći na ulice. Kestene i kupim ponekad, iako mi je tlaka jesti ih jer moram skidati koru - priznala je umirovljenica Majda Kunić. Otprilike iz istih razloga, priznali su, samo ponekad jesenske plodove u Zagrebu kupuju i mlađe generacije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.