REAKCIJE

"Dokad ćemo strepiti od nasilja u tramvaju"

07.11.2002.
u 00:00
* Za brutalni fizički napad tek prekršajna kazna, iako su vozači ZET-a štrajkom prije dvije godine tražili kaznenu odgovornost izgrednika
Pogledaj originalni članak

Napad na ZET-ova vozača, kojeg su prekjučer na liniji 233 Mihaljevac - Markuševac, usred bijela dana, napale nepoznate osobe, aktualizirao je pitanje sigurnosti vozača, ali i putnika koji se voze autobusima i tramvajima.

- Ne mogu vjerovati da su se nasilnici ponovo drznuli usred dana napasti vozača. Bila sam sva u šoku kad sam to pročitala u vašem listu, jer sam nedavno premrla od straha u tramvaju. S posla sam se vraćala noćnim tramvajem kad je pijani mladić uskočio u "jedanaesticu" i počeo napadati malobrojne putnike te se okomio na vozača. Nasreću, od tuče su ga odvratila dvojica prisebnih mladića. Dokad ćemo strepiti, zar smo u Americi? - požalila nam se 38-godišnja Zagrepčanka Zorka K.

Vozači koji su sve češća meta obijesnih putnika zadobivaju fizičke, ali još više - psihičke traume! Bez obzira na moguće možebitne nesuglasice između vozača i putnika, brutalni fizički napad i besramne verbalne uvrede, koje su vozačka svakodnevnica - nedopustive su.

No, kako su u najvećem broju slučajeva izgrednici nepoznate osobe, pa prođu nekažnjeno, ništa ih čak niti ne motivira da dva puta promisle prije nego što dignu ruku na vozača. Ukoliko, pak, dođu pred lice pravde, slučajevi najčešće zbog pomanjkanja dokaza završavaju zastarom ili, u najboljem slučaju, prekršajnom prijavom i novčanom kaznom - oko 1100 kuna. Premda su ZET-ovi sindikati još prije dvije godine štrajkom tražili kaznenu, a ne prekršajnu odgovornost za izgrednike, stvar se - kažu - nije pomakla s mrtve točke.

- I dalje inzistiramo na rigoroznijim kaznama, jer je nedopustivo da se problemi rješavaju šakama. Vozači su izloženi pritiscima, nervoza u prometu je velika, a zanimljivo je da stradavaju najčešće slabiji, odnosno mirniji vozači, za koje smo sigurni da nisu provokatori - kaže predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a Vinko Škvorc, napominjući kako su mnogi od njih zbog trauma mjesece proveli na bolovanju.

D. Petrov

Pogledajte na vecernji.hr