Med i medni pripravci

Doktorica za pčele pazi i mazi svoje radilice

Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
25.11.2017.
u 16:03
Na Dane meda, koje je organizirao Hrvatski pčelarski savez na Trgu bana Jelačića, stigli su proizvođači meda iz cijele Hrvatske
Pogledaj originalni članak

Obitelj Sedak živi u samom centru Zagreba, no to ih ne sprečava da se bave pčelarstvom te da budu vlasnici gotovo šest milijuna pčela.

Oni su, naime, seleći pčelari čiji radišni kukci žive u transportnim kontejnerima koji se po potrebi sele s “ispaše na ispašu“.

– Još smo friški u poslu. Tek smo se prije tri godine počeli baviti pčelarstvom i to sasvim slučajno. Moj suprug je lovac i kada je išao na teren u Moslavinu i u Slavoniju, mnogi njegovi kolege išli su posjetiti sve pčelinjake, što im je bilo hobi. Njemu se to svidjelo, ja sam u to vrijeme pak bila nezaposlena, pa smo došli na ideju da se bacimo u pčelarstvo iako do tada nismo o tome praktički ništa znali – prepričava Renata Sedak čija se cijela obitelj danas bavi pčelarstvom, pa su se tako u biznis bacili i njezini sinovi.

U ponudi imaju med, medne pripravke za jačanje imuniteta, voćni ocat s medom, sirup od lišća kadulje s medom, pelud..., a sve su ih predstavili i na Danima meda u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza. Održao se ovog tjedna na Trgu bana Jelačića, a stigli su izlagači iz cijele Hrvatske.

– Svi se žele opremiti zdravim pripravcima prije sezone gripa i prehlada, ali najveća je greška što med počinju uzimati tek kad se razbole, a za zdravlje se preporučuje jedna žlica meda dnevno – objasnila je Renata Sedak koja je rekla kako su hit i adventske svijeće od pčelinja voska u obliku borova, kuglica... Razne vrste meda od proljetnog i cvjetnog do bagremovog i kestenovog prodavali su se po cijeni od 50 do 100 kuna po velikoj staklenci.

– Iz godine u godinu sve se više traži i med u saću. Ljudi ga kupuju jer im valjda djeluje prirodnije, ali je ustvari isti kao i ovaj u staklenci. No istina je da je žvakanje saća jako zdravo i da štiti od bakterija – rekao je Oliver Novosel koji ima OPG s milijunima pčela u Samoboru, a vodi ga sa suprugom Gordanom Hegić koja je i doktorirala pčelarstvo. Ipak, ističe kako njih dvoje nisu glavni radnici, već oni samo “paze i maze“ svoje pčele jer ipak su one te koje sve rade.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Papatest
Papatest
19:04 25.11.2017.

Jedini i zvorno prirodan med imaju samo Australija i Nova Gvineja,sve drugo je nabijeno antibioticima i lijekovima koji održavaju pčele na životu,po riječima predsjednika plelarskog saveza na Htv-:Da nema antibiotika ne bi bilo ni pčela u Hrvatskoj sve je rečeno.Ne nasjedajte na ekologiju jer i Hrvatske šume špricaju Gorski kotar, sve ostalo šprica poljoprivredna avijacija.Po 20 godišnjem istraživanju Britanske akademije med je smjesa dva šećera bez nekih posebnih vrijednosti .Ljude mami zato što je sladak a oni kojina njemu zarađuju naravno da ga hvale,hvalili su i mljekari mlijeko s aflatoksinima prije koju godinu tvrdeći da mu nije ništa alisvojim obiteljima ga nisu davali