Kvartovska tribina

Dva mjeseca strepe da se brdo ne obruši na cestu

Foto: Marko Prpić/Pixsell
meducin
Foto: Marko Prpić/Pixsell
meducin
Foto: Marko Prpić/Pixsell
meducin
14.04.2015.
u 11:00
Odron je posljedica potresa iz veljače, ali i miniranja 60-ih za gradnju ceste
Pogledaj originalni članak

Tog jutra, 25. veljače, gotovo polovica brda na početku ulice Meducin odronila se na cestu.

Da se ne uruši ostatak, spriječilo je tek korijenje drveta trešnje i kruške. Šljiva se odsklizala zajedno sa zemljom. Vlasnici koji žive u kući iznad morali su je otpiliti ne bi li spriječili da se sruši na prometnu cestu. Dio zemlje sami su uklonili, a dio su maknuli djelatnici Zagrebačkih cesta. Oni su tada stavili dvije crveno-bijele oznake na cestu kako bi upozorili na zapreku na cesti.

No, to je sve što su napravili. Otada vlasnici zemljišta – obitelj Popović – zovu u Grad Zagreb, Zagrebačke ceste, predsjednika gradske četvrti Podsljeme, no ništa se nije pomaklo s mrtve točke.

Grad nije dao odštetu

– Cesta je frekventna, jednako kao i Ulica Vida Ročića s kojom se križa, a po kojoj vozi i ZET-ov autobus. Ne daj Bože da se još nešto odroni i padne na cestu. Tko će za to odgovarati? – pita Biserka Popović.

Odron je, kaže, posljedica posljednjega potresa početkom veljače, no i miniranja brda još 1960-ih. Grad je tada rušio brdo ne bi li produljio i proširio ulicu Vida Ročića. Poslije se tamo kopalo radi provlačenja struje, nekoliko godina kasnije gradio se vodovod, potom su provodili žice za telefon pa kanalizaciju i naposljetku plin.

Početak ulice Meducin i dio Vida Ročića nekada je bila zemlja njihove obitelji, a Grad im nikad, kaže Biserka Popović, nije isplatio nikakvu naknadu.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Traže potporni zid

– Nakon miniranja sve su kuće popucale i dobile odštetu od Grada. Svekar i svekrva, koji su zemlju kupili, rekli su da ne žele novac, već su se složili da će kao kompenzaciju prihvatiti bilo koju potrebnu dozvolu – kaže Biserka Popović, dok njezina kći Kristina dodaje da je sreća da dosad nije došlo ni do kakve nesreće.

Popovići žele samo da se sagradi potporni zid, kako zemlja ne bi dalje klizala. Angažirali su i stručnjake koji su izradili geomehaničko izvješće i geostatičku analizu.

– Utvrdili su da to nije klizište. Planirali smo graditi na zemljištu, ali ne usudimo se dok se sve ne riješi –kažu Popovići. Predsjednik gradske četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak kaže da je slučaj uputio na Zagrebačke ceste, komunalno redarstvo te u Gradski ured za izgradnju grada, čekaju odgovore i daljnje radnje.

– Glavni problem su imovinskopravni odnosi – dodao je Kompesak.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.