kobna statistika

Dvostruko više mrtvih motociklista na gradskim cestama

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Dvostruko više mrtvih motociklista na gradskim cestama
22.07.2013.
u 08:11
Biciklisti i motoristi u opasnosti i zbog loše signalizacije. Uzrok velike većine nesreća nepažnja, ali i prevelika brzina i alkohol
Pogledaj originalni članak

Na zagrebačkim cestama prošli tjedan poginula su dvojica motociklista, stara 27 i 31 godinu. Prvome je prednost oduzeo autobus na Črnomercu, a drugi je bio žrtva prebrze vožnje. To razdoblje odnijelo je dvostruko više života motociklista nego prvih šest mjeseci ove godine iako u Policijskoj upravi zagrebačkoj ističu da je broj nesreća u kojima stradavaju motociklisti u stalnom padu.

I oni čine greške 

Do srpnja ih je na području grada i dijela Zagrebačke županije bilo 136, a u njima je ozlijeđeno 108 osoba. Velikoj većini nesreća uzrok je bila nepažnja, a kumuju i brzina, alkohol i nepoštovanje propisa. Jednako su u prometu ugroženi i biciklisti, koji su u prvoj polovici godine sudjelovali u 131 nesreći, a poginule su dvije osobe. 

– Povećanje broja nesreća je opravdano jer se povećao i broj biciklista u gradu – rekao je Vladimir Halgot iz Sindikata biciklista. 

S druge strane, tom povećanju brojnosti biciklista još nije prilagođena gradska infrastruktura, premalo je staza kojima se mogu sigurno kretati. Ali i sami biciklisti griješe, ne koriste svoje staze i trake tamo gdje ih ima, voze se nogostupom, noću su neosvijetljeni, ne obavještavaju druge o smjeru kretanja... 

– Nemam pojma da zebru moram proći pješke i gurajući bicikl, uvijek se njome provezem – kazao je stariji građanin na raskrižju Selske i Ozaljske. 

Prema policijskim evidencijama, to je jedno od najopasnijih mjesta za sve sudionike u prometu na dva kotača. Rizične su i Zagrebačka avenija, Avenija Dubrovnika, a možda je najkobnija Branimirova, gdje je do srpnja u šest slučajeva stradalo šest motociklista. Kritično je i križanje te ulice s Mandlovom, Štefanovečkom i Osječkom.

Neravni šahtovi i slivnici 

Motociklisti kažu da su im problem neravni šahtovi, loši slivnici i neravna, loše “krpana” cesta. 

– U Štefanovečkoj ljudi jedni drugima stalno oduzimaju prednost i ne staju na stop – upozoravaju čitatelji. Žale se i na lošu signalizaciju.

– Već smo Gradu slali peticiju za križanje Štefanovečke i Branimirove, gdje semafori prekratko svijetle – rekli su Marija i Alen iz Dubrave.

Iz PUZ-a poručuju da je infrastruktura problem koji treba riješiti Grad, a sigurnosti pridonose svi sudionici prometa.

>>Motociklist pao na bok i proklizao pa udario u auto i poginuo

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.