Ono što prava kapljica (vina ili ulja, svejedno) može spojiti, to nikakva koalicija ili izborni inženjering ne može pokvariti. Tako je nakon lanjskoga prvoga za malvazije, ovogodišnje „en primeur“ kušanje organizirano u zagrebačkom Esplanade hotelu i za graševine – nositelji su Vinistra i Graševina croatica, dvije rijeke u istu maticu hrvatskih vinskih aduta se slijevaju. Slična se pozitivna vibra razvija između Istre i Dalmacije glede maslinovog ulja, sve ide na bolje, a uvoznicima ipak još uvijek najbolje.
Koliko je značajno pedesetak vrhunskih vinarskih imena iz posebne Istre i plodne Slavonije, najbolje svjedoči nazočnost najpoznatijih hrvatskih vinskih nepca, od enologa i znanstvenika do trgovaca, studenata i naše novinarske branše. Širi se kultura finih vina, pa i na mlade i ispire im ostatke žestica „omotanih“ u slatke vodice sa sintetičkim karamelom. Mlade, ali i zrele graševine i malvazije nikoga nisu ostavile ravnodušnim, posebice zbog sveprisutnog žara kojim vinari uzdižu kakvoću svojih proizvoda.
Da podsjetimo, preliminarna proba mladih vina u nekim krajevima svijeta prakticirana je zbog prodaje iz bačve prije dozrijevanja – pa što bude da bude. Ona se danas dobro podudara sa sklonostima prema mladim vinima općenito, laganim i svježim od dobrih kiselina i dosta co2, pa su i po tome mnogi došli na svoje. Sigurno je da dvije važne hrvatske sorte (ženskoga roda) plijene kao mladice, ali i u zreloj zaokruženosti.