IZLOŽBA

Engleske gušane dadiljaju golubovi listonoše

03.12.2001.
u 00:00
* Posjetitelji su poželjeli više izložaba malih životinja, jer nisu svi ljubitelji pasa i mačaka
Pogledaj originalni članak

Na Zagrebački je velesajam građane proteklog vikenda mamila kakofonija kokodakanja, gugutanja, cvrkutanja, kukurijekanja... U sedmom paviljonu ZV-a, naime, održana je XIV. međužupanijska izložba malih životinja. No, kako je izložbu u povodu svoje 25. obljetnice samostalno organizirala Udruga uzgajivača malih životinja "Trešnjevka", posjetiteljima se predstavilo manje od 1000 malih životinja - 673 goluba u 40 pasmina, 22 komada ukrasne peradi, tzv. Jureka i Katica, paunova, kokoši, fazana i tek 12 kunića u tri pasmine.

- Izložba je super! Poput većine Zagrepčana i moj unuk ovakva stvorenja, ne računajući golubove štakoraše po ulicama, može vidjeti još samo na televiziji - veli 65-godišnji Marko Rokić, koji je na izložbu došao s četverogodišnjim unukom Tomislavom.

Uvjeren je kako bi ovakvih izložaba u Zagrebu trebalo biti više jer, tvrdi, nisu svi ljubitelji pasa i mačaka.

Pred znatiželjnim posjetiteljima u subotu i nedjelju šepirili su se pomeranski, staronjemački i engleski veliki gušani, moravski cestari, florentineri, buharski bubnjari, američki divovski listonoše, arapski smijači-lajavci, njemački indijaneri, indijske lahore, zagrebački i sisački prevrtači, grlice, kanarinci... i ostala leteća i neleteća stvorenja koja su konkurirala za 80 diploma i pehara.

Josipu Lerincu pripale su lovorike za najljepšega velikoga engleskoga gušana i američkog kinga. Gušanskim šampionima cijena varira i do 1200 njemačkih maraka, a kingovima cijena i nije tako kraljevska. Stoje, naime, između 300 i 400 njemačkih maraka.

- Gušane je osobito teško uzgajati. Nježni su i osjetljivi, a kako su nespretni i nesposobni da se brinu o svom potomstvu, u posebnom golubarniku držimo dadilje - golubove listonoše, koji leže na njihovim jajima i dadiljaju njihove mlade - veli Lerinc.

Franji Turku, vlasniku najljepšega pomeranskoga gušana taj posao, kaže, u golubarniku obavljaju nesvakidašnje kuburske ševe. Nagrađen je pak i za smaragdne paunove, koji su na izložbi viđeni prvi put.

- To su jedini paunovi kod kojih i ženka ima sjajno i šareno perje, a u ostalih vrsta ženke jednobojne i neugledne - veli F. Turk, a ljubitelji ptica jučer su u čudu gledali i papige tigrice s "čubom".

Tomislav Radić tvrdi kako tigrice genetski nose tu kapicu, koja je prava rijetkost. Par s čubom koji je kupio u inozemstvu, primjerice, dao je čak 30 običnih potomaka u tri generacije prije negoli su se dogodila raritetna dva. Radić se stoga već dogodine nada baby boomu od barem 20 čubastih tigrica koje stoje oko 400, a obične svega 50 kuna.

- Prostor na velesajmu plaćamo oko 4500 maraka, no, unatoč našim molbama grad nam nijedne godine ne pomaže - kazao je predsjednik izložbe i tajnik Udruge uzgajivača malih životinja "Trešnjevka" Branko Radovečki.

Napominje kako je izložba ipak uspjela, jedino su podbacili vlasnici kunića. Sedmeročlani sudački žiri, objašnjava, još u petak odlučio se za 72 šampiona izložbe, a dodijeljeno je i osam nagrada organizatora.

J. Rak-Šajn

Pogledajte na vecernji.hr