Praznik na Bundeku i Jarunu

Evo tajne: za dobar roštilj trebate i puno – sladoleda

DKS_56139666 22.06.2016., Zagreb - Gradjanji uzivaju u rostilju na Jarunu. Photo: Borna Filic/PIXSELL
DKS_56139665 22.06.2016., Zagreb - Neradni dan gradjani iskoristili za rekreaciju i rostiljanje na Bundeku. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
DKS_56139665 22.06.2016., Zagreb - Neradni dan gradjani iskoristili za rekreaciju i rostiljanje na Bundeku. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
DKS_56139665 22.06.2016., Zagreb - Neradni dan gradjani iskoristili za rekreaciju i rostiljanje na Bundeku. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
DKS_56139666 22.06.2016., Zagreb - Gradjanji uzivaju u rostilju na Jarunu. Photo: Borna Filic/PIXSELL
22.06.2016., Zagreb - Prve ovogodisnje vrucine i sparine napunile park sumu Maksimir posjetiteljima koji su dosli potraziti osvjezenje u hladovini stoljetnih kestena i hrastova. Photo: Robert Anic/PIXSELL
DKS_56139666 22.06.2016., Zagreb - Gradjanji uzivaju u rostilju na Jarunu. Photo: Borna Filic/PIXSELL
DKS_56139666 22.06.2016., Zagreb - Gradjanji uzivaju u rostilju na Jarunu. Photo: Borna Filic/PIXSELL
23.06.2016.
u 18:00
Neradni su dan, naime, iskoristili brojni građani koji su od ranog jutra pristizali u parkove, a miris roštilja počeo se širiti već oko podneva.
Pogledaj originalni članak

Morate izabrati dobro meso i staviti ga u pac, a vatru na vrijeme pripremiti. I treba kupiti – puno sladoleda. Barem toliko da se sladoledarova škrinja isprazni do pola pa da on pristane hladiti piće. Tajne su to kvalitetne pripreme mesa koje su nam jučer na Bundeku i Jarunu otkrili roštilj-majstori. Neradni su dan, naime, iskoristili brojni građani koji su od ranog jutra pristizali u parkove, a miris roštilja počeo se širiti već oko podneva.

Ma ima i za vegetarijance

– Možda na prvu sladoled nema puno veze s pripremom mesa, ali pravi kuhar mora misliti na sve, pa tako i da ne bude žedan dok radi. Važno je da ima i svoj alat, ali i da je meso kvalitetno, uvijek treba kupovati domaće – poručili su složno roštilj-majstori. Među njima su bili i Ante Sudar te Robert Taslat, koji su na Jarunu spremali razne vrste mesa, ali i povrća, i to za svoju 20-članu ekipu iz Salsa društva.

– Imamo svinjetinu, piletinu, a čak za neke prijatelje radimo i vegetarijanski meni na roštilju iako nismo znali da to uopće postoji – kroz smijeh napominju Ante i Robert, koji su meso pekli uz latinoritmove pa je, zaključili su, sigurno bilo ukusnije od drugih roštilja. A poseban je “patent” za pečenje na Jarun donijela ekipa iz Ivanje Reke. Maleni motor pokretao je ražanj na kojemu su se vrtjeli pile i carsko meso.

– Ovakav izum nitko nema, na jedno punjenje možemo ispeći i 60 kg mesa – rekao je kuhar Tomislav Golub, koji je pripremao ručak za 14 prijatelja. Jelo je ipak bilo najukusnije trogodišnjim blizankama Vidi i Mili, koje su trčeći po Jarunu pjevale kako vole meso. I dok je većina bila iskusna u pečenju roštilja, neki su se u majstorijama na žaru okušali – prvi put. Naime, 15-ak raspoloženih kolegica tvrtka nije počastila samo slobodnim danom, nego i namirnicama za roštilj koji su odlučile pripremiti na Bundeku. No, nijedna od njih još nikad nije samostalno pekla meso na taj način.

– Zvale smo muževe i mame da nam objasne kako da upalimo vatru, šarmirale smo neke dečke koji su već bili tu da nam pomognu i roštilj je uspio – ponosne su bile kuharice, među kojima se ipak najviše istaknula 13-godišnja Nika, kći jedne od kolegica. Njihovo se društvo još više povećalo kada su stol podijelile s velikom ekipom iz centra grada. Oni su na praznik odlučili malo dulje spavati, pa su ostali bez stola. Da biste uhvatili mjesto, bilo je potrebno doći prije devet sati.

– Sva sreća da smo naišli na kolegijalno društvo, inače bismo imali piknik na travi – kazala je Nina Miljević dok je pridržavala posude prijatelju koji je bio zadužen za pečenje mesa. S roštilja su im najdraže pljeskavice i ćevapi sa sirom, a kako bi druženje bilo što opuštenije, s prilogom nisu komplicirali pa su donijeli samo rajčicu i kruh.

A nešto je i u loncu

Ipak, nisu svi samo roštiljali. Slavljenik Dario Ferenčak za svoj se rođendan, koji je s ekipom proslavio na Jarunu, odlučio biti originalan pa je u pravom logorskom loncu pripremio gulaš od divljači s tri vrste mesa. I dok su neki na piknik došli zbog teambuildinga ili rođendana, većina je slavila tek – neradni dan. Drugi im povod i ne treba. •

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar bosanac1951
bosanac1951
20:16 23.06.2016.

Evo tajne: za dobar roštilj trebate i puno – sladoleda.....Kad je dobar roštilj ni djeca ne žele slatkač....Sve ostalo su priče uspavanke...

Avatar Azriel
Azriel
20:00 23.06.2016.

sve bolje i bolje savjete imate

TH
than
01:01 24.06.2016.

Ne volim rostilj, osim pilecih bataka, dakle koja je tajna ?!?!?!