Kako bi sačuvali tradiciju te zaštitili deliciju po kojoj su poznati, zlatni kukuruzni kruh, članovi udruge "Etno fletno" jučer su se okupili u polju u Vrbovcu Samoborskom, kako bi ručnim branjem kukuruza priveli kraju cjelogodišnji posao.
– Pobrali smo ga ručno i delali bumo sve na vješanice. Kuruza koja će se koristiti za kuruzni kruh nikako ne smije ići u kuružnjak zbog svakakvih štetočina koje se pojave pa ih vežemo i stavljamo na drvenim prečkama – govori Marija Lindić, predsjednica udruge "Etno fletno".
VEZANI ČLANCI:
Vrijedne ruke članova udruge tako su strpljivo brale klip po klip, a potom ih vezale u parove kako bi ih lakše objesili. A u snopove su na koncu vezali i osušene stabljike.
– Prije se ta kuruznica žela i sušila kako bismo ju dali kravama. Nakon što su se dobro najele, navečer su dobile gornji dio kuruznice kako bi bolje preživale i bile zdravije – objasnila nam je Marija Lindić.
Inače, kukuruzni zlatni kruh kakav se u ovom kraju sprema od pamtivijeka, od ove je godine upisan Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.