arome na dohvat ruke

FOTO Zagrepčane osvajaju i začini iz Sulejmanova doba

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
začini orijent (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
začini orijent (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
začini orijent (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
začini orijent (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
začini orijent (1)
31.01.2013.
u 20:00
Kad mu je stao posao razminiranja, Igor Turudić je otvorio trgovinu u Arena Centru i uspio
Pogledaj originalni članak

– Što je orijentalni začin naučio sam na souku u Khartoumu u Sudanu gdje sam radio, priča Igor Turudić, vlasnik trgovine Orijent u Arena Centru, unikatnog dućana koji nudi za Hrvate neuobičajeni proizvod – začine i orijentalne slastice.

–Souk je tržnica s gomilom tradicionalnih orijentalnih proizvoda poput sušenog voća i začina. Taj sam koncept pokušao prenijeti i u ovaj skromni prostor, ponuditi nama inače teško dostupne začine i slastice blisko i dalekoistočnog porijekla, ali da kupci na licu mjesta vide i osjete takav proizvod, kaže Igor.

Baklave stižu iz Istanbula

U novi je biznis ušao – s burze. Prije Orijenta bio je direktor tvrtke za razminiranje, no posao mu je stao i trebalo je pronaći novi.

–Za boravka u Sjevernoj Africi ti su me se okusi “primili” i arome su ostale nakon što sam konzumirao lokalna jela, pogotovo ako i volite kuhati, poput mene - govori Turudić. Tko je jednom probao tursku baklavu ili lokum, dobro zna o kakvoj se slastici radi.

U trgovinu ukrašenu orijentalnim motivima navraćaju i poznati. Lejla Šehović i nogometaš Mario Stanić kupuju baklave, a turski veleposlanik i njegovi zemljaci u Hrvatskoj najviše vole baklavu u čokoladi. Nije čudo, jer ove su originalne, iz istanbulske tvornice s tradicijom od 142 godine. Začina poput kurkume iz Indonezije ili chillija iz Indije ima i iz drugih kuteva svijeta.

Igora je začudila i educiranost Zagrepčana jer dolaze po određeni začin koji koriste i kao prirodni lijek s vodom, jogurtom ili medom.

Priča o Orijentu se proširila i među restoraterima koji dolaze po začine za nova jela, a jedan od njih je i Ahmed El Rahim, Ante iz Večernje škole koji ima restoran sa sjevernoafričkom kuhinjom.

Recept star 500 godina

–Ponudio bih još i više no onemogućuju me i državni propisi. Usprkos bilatelarnom sporazumu, još uvijek moram platiti 56% davanja na osnovnu cijenu proizvoda, trošarine se naplaćuju, s time da mnogo toga uopće ne mogu uvesti, govori Igor, odajući nam i ekskluzivu. Zagrepčani će uskoro moći osjetiti autentične arome iz doba Sulejmana.

–Ponudit ćemo ljekovitu mješavinu od 42 vrste začina i bilja kakvu je prije 500 godina spravio obiteljski doktor Sulejmana Veličanstvenog. Riječ je o pasti koju je davao Sulejmanovoj teško bolesnoj majci koja je od nje ubrzo i ozdravila, otkriva Igor Turudić.

>>Provjerite i vi popis 18 začina blagotvornih za vaše zdravlje

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.