ČEŠKI NARODNI DOM

Godinu češke glazbe i 150. obljetnicu osnutka Češke besede Zagreb obilježit će prigodnim koncertom

Foto: Pixabay
Godinu češke glazbe i 150. obljetnicu osnutka Češke besede Zagreb obilježit će prigodnim koncertom
04.10.2024.
u 12:48
Godina češke glazbe slavi se od 1924., svake godine koja završava brojkom četiri u spomen na značajne češke skladatelje kojima tih godina padaju godišnjice rođenja ili smrti
Pogledaj originalni članak

"Vystĕhovanec" Vatroslava Lisinskog, "Arija Zrinjskog" Ivana Zajca, "Kraljica lopte" Ive Tijardovića te "Prodana nevjesta" koju potpisuje Bedřich Smetana, tek su dio repertoara koncerta koji se organizira u povodu Godine češke glazbe i 150. godišnjice osnutka Češke besede Zagreb. U prostorima Češkog narodnog doma u Šubićevoj 20, održat će se sutra s početkom u 18 sati, a uz klavirsku pratnju Krešimira Popovića nastupit će Nenad Tudaković (tenor), Tihana Havelka Tudaković (sopran) i Dalibor Hanzalek (bariton). 

Godina češke glazbe slavi se od 1924., svake godine koja završava brojkom četiri u spomen na značajne češke skladatelje kojima tih godina padaju godišnjice rođenja ili smrti. Ove se godine, usto, navršavaju 200. godišnjica rođenja Bedřicha Smetane, 120. godišnjica smrti Antonína Dvořáka, 170. godišnjica rođenja Leoša Janáčeka, kao i 150. godišnjica rođenja Oskara Nedbala, koji je život tragično okončao u Zagrebu 1930.

VEZANI ČLANCI: 

Češka beseda Zagreb najstarija je udruga neke nacionalne manjine u Hrvatskoj koja djeluje neprekidno od osnutka 1874., čime je započelo organizirano djelovanje češke manjine u Hrvatskoj. Ona okuplja pripadnike češke manjine, odnosno osobe češkog podrijetla, kao i ostale građane koji vole i poštuju češku kulturu i jezik. Češka beseda Zagreb djeluje na kulturnom, prosvjetnom, humanitarnom, zabavnom i gospodarskom području, njeguje češki jezik i običaje češke manjine u Zagrebu i Hrvatskoj te promiče razvijanje prijateljske suradnje između Hrvatske i Češke. Zbog svojih zasluga Češka beseda Zagreb je 1994. dobila pohvalu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a 2016. nagrađena je Poveljom Republike Hrvatske.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.