Sukob u Radićevoj 3

'Goste polijevaju vodom i po njima tresu deke'

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
21.01.2015., Zagreb - Stanari i vlasnici poslovnih objekata se svadjaju oko pricuve i odrzavanje zgrada i dvorista. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
21.01.2015., Zagreb - Stanari i vlasnici poslovnih objekata se svadjaju oko pricuve i odrzavanje zgrada i dvorista. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
22.01.2015.
u 12:15
Stanarima smeta buka iz radnji u prizemlju i terasa, a vlasnicima poslovnih prostora brojni automobili stanara koji zakrče dvorište
Pogledaj originalni članak

Kako uskladiti interese vlasnika poslovnih prostora koji žive od dolazaka građana u njihove lokale i stanare koji žele mir i tišinu ispred svojih prozora, problem je koji muči brojne Zagrepčane, pa tako i one u Radićevoj 3. Vlasnici pivnice, frizerskog salona, poklon-galerije, joga-centra i još nekoliko poslovnih prostora žale se na stanare u stambenom dijelu kompleksa koji im, kako kažu, "sabotiraju" rad.

U samom centru

– Naš haustor nalazi se gotovo na Trgu bana Jelačića, no umjesto da imamo lijepo dvorište koje bi privuklo prolaznike, ono je prepuno automobila, a stanari na naše goste znaju tresti deke i prolijevati vodu – požalio se Božo Protrka, vlasnik pivnice.

Dodao je da u kompleksu živi samo nekoliko obitelji, dok su ostali svoje stanove preuredili u apartmane za turiste. Stoga bi svima, smatra Protrka, trebao biti interes da se uredi zapušten haustor koji je zaštićen te vlasnici poslovnih objekata plaćaju spomeničku rentu. Za 20 godina stagnacije najviše optužuju predstavnika stanara, 80-godišnjeg Petra Bulata koji to radi već 18 godina

– Mene je tužio čak zbog toga što sam postavio dvije žardinijere i uredio prostor ispred ulaza u salon. Umjesto da se novac pričuve troši na uređenje zgrade, predstavnik ga troši na sudske sporove – požalio se Ivo Višnjić, vlasnik frizerskog salona. Na probleme se požalila i Dijana Zelmanović, vlasnica poklon-galerije.

– Mame s kolicima i invalidi ne mogu se provući od brojnih automobila. Da ne govorim da ne mogu ući ni vatrogasci – kazala je Zelmanović.

Svi ističu da su umorni od tužbi, inspekcija i pokušaja dogovora te da će, ako se nešto uskoro ne promijeni, ići u izbor novog predstavnika ili će pomoć zatražiti od GSKG-a.

Obnova nakon radova

– Kada je predstavnik tražio suglasnost da iz pričuve obnovi fasadu oko svog ulaza, dali smo mu je jer nam je u interesu cijeli haustor, a ne povlačimo ni pitanje ilegalne uzurpacije stanara zbog uporabe zajedničkih tavana, nego samo tražimo kompromis i da se nešto napokon učini – kazali su vlasnici poslovnih prostora.

Petar Bulat odbacuje optužbe kazavši da su imali problema zbog buke iz pivnice i veličine terase, no da je postignut dogovor o zakupu. Također, objasnio je kako je potpisan ugovor da automobile smije parkirati samo petero vlasnika koji ondje žive te kako će protiv onih koji parkiraju mimo dozvole, ako to ostali žele, pokrenuti tužbe.

Nemam ništa protiv tih ljudi. Neka rade i od toga zarađuju kruh. Ja sam uvijek bio za razgovor – poručio je Bulat.

Dodao je da će ovog ljeta u sklopu obnove Radićeve mijenjati vodovodne cijevi te kako će se nakon kopanja dogovoriti da se obnovi i dvorište.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

Avatar josipa1
josipa1
13:14 22.01.2015.

Zanimljivo bi bilo znat kako je taj Rade došao do toga stana. Kladim se da ga je kao istaknuti partizan, djelatnik SUPa, JNA ili nečega sličnog dobio po zaslugama. Zelmanović? Nije li to bio dopisnik Tanjuga iz Moskve? Bilo kuda, Udba svuda! Lijepi pozdrav Hrvatice i Hrvati!

Avatar dystopia
dystopia
13:11 22.01.2015.

Bulat bi rado, s kakom puščetnom, smaknuo onog Jelačića i konja njegvog.

DU
Deleted user
13:08 22.01.2015.

Zamisli dođu raditi u dvorište u kojem netko i stanuje i još su bezobrazni.