RODITELJI ZABRINUTI

Gotovo pet tisuća djece u Zagrebu ostaje bez pedijatra

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Gotovo pet tisuća djece u Zagrebu ostaje bez pedijatra
25.10.2024.
u 11:16
Ordinacije krcate, roditelji zabrinuti, a natječaji ne daju rezultata. Jelena Rakić Matić, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Zapad nada se da će, nakon što su i koeficijenti i plaće u domovima zdravlja i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti porasli, moći pronaći pedijatra zainteresiranog za rad.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska se već dulje vrijeme nosi s nedostatkom pedijatara, a on je najuočljiviji u glavnome gradu, gdje će u tri kvarta, Knežiji, Španskom i Prečkom, velik broj djece ostati bez pedijatrijske skrbi. Još u ožujku prethodne godine, Hrvatska lječnička komora ukazala je na taj problem te je specijalistica pedijatrije, dr. med. Ilonka Artuković iznijela numerički prikaz.

- Kad se uzme u obzir da u primarnoj pedijatriji već sada nedostaje 90 nositelja timova, da je od 236 zaposlenih specijalista pedijatrije njih 84 starije od 60 godina, a čak 30 starijih od 65 godina s ostvarenim uvjetima za mirovinu, te da pedijatriju za PZZ trenutno specijalizira tek 87 liječnika, jasno je da ova situacija, bez dubinskih promjena, vodi daljnjem urušavanju pedijatrijske zdravstvene skrbi za djecu. - istaknula je Artuković. 

Budući da je otada prošlo više od godinu dana, brojke nisu doprinijele boljoj slici pa tako danas u Hrvatskoj nedostaje 87 pedijatara, a od 243 zaposlenih, njih 85 starije je od 60 godina. Odlasci u mirovinu se bliže, a natječaji u potrazi za pedijatrima su bezuspješni. 

Liječnica s Knežije, 68-godišnja Metka Regan koja na skrbi ima više od 1600 djece, odlazi u mirovinu nakon 37 godina rada pa za HRT dijeli svoje iskustvo. 

- Radit ću do 31. prosinca. Osim što sam tu radila, sedam godina prije radila sam izvan Zagreba. Došlo je vrijeme, moram se ići odmoriti - izjavila je Regan za HRT. 

POVEZANI ČLANCI: 

Ordinacije prekrcate pacijentima, a tako je i u drugim kvartovima

- Doktorica ide u mirovinu nakon šest i pol, skoro sedam godina što smo zajedno. Tužno je to jer su roditelji jako zabrinuti, hodaju od ordinacije do ordinacije. Druge ordinacije koje rade su prekrcate, imaju previše posla, odgovornost je velika - napominje medicinska sestra Renata Šegić te dodaje - Špansko, doktor pedijatar je, nažalost, preminuo. Od nove godine je pedijatrica koja ima preko 75 godina, u mirovini. Ona isto nema snage. Moja ordinacija je treća koja je sad u problemu. Znači, bit će blizu 5000 djece bez službenog pedijatra ako se nešto ne riješi. - zaključuje Šegić. 

Jelena Rakić Matić, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Zapad, u kojemu je trenutno tek osam specijalizantica, nada se da će, nakon što su i koeficijenti i plaće u domovima zdravlja i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti porasli, moći pronaći pedijatra zainteresiranog za rad. Prema riječima ravnateljice za HRT, Dom je proveo 14 natječaja u potrazi za pedijatrom koji bi preuzeo tamošnju ordinaciju, no nisu ga uspjeli pronaći, stoga su odlučili “ugasiti tim”.

FOTOGALERIJA: 

Foto: Adobe Stock
UNIQA dodatno zdravstveno osiguranje
Foto: Adobe Stock
UNIQA dodatno zdravstveno osiguranje
Foto: Adobe Stock
UNIQA dodatno zdravstveno osiguranje

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.