GRADSKA SKUPŠTINA

Hitna pomoć kao u Africi

13.12.2002.
u 00:00
* Glasovima vladajućih, Grad je postao jamac ZET-u za kredit HBOR-a od 111.930.000 eura za nabavu 70 niskopodnih tramvaja
Pogledaj originalni članak

Zagreb je jučer dobio proračun za 2003. godinu u iznosu od 4,465 milijardi kuna, a Skupština ga je prvi put prihvatila nakon dva čitanja. Oporba, standardno, nije glasala za proračun, nalazeći mu mane. Nenad Ivanković (HIP) istaknuo je da se porezni prihodi povećavaju devet posto, prihodi od administrativnih pristojba 11 posto, od komunalnog doprinosa devet posto itd., što, kaže, govori kako proračun uzima gdje god može i građanima i gospodarstvu. Ernestina Novy Radonić (HB) upozorila je na opasnost zbog toga što je odobren novac za samo deset vozila Hitne pomoći i 10 defibrilatora.

- Hitna ima 62 vozila, a trebala bi ih imati 86. Od tih 62 - 56 ih je amortizirano, dakle ostaje samo šest, uz novih deset - samo 16. Grad je velik, svi mi ovisimo o Hitnoj pomoći. Reanimacije se rade kao u centralnoj Africi, ručno i usta na usta, dok je s druge strane - naknada za upravna vijeća domova zdravlja porasla s 300.000 kuna na 400.000. To je iznos kojim bi se mogla kupiti trećina potrebnih defibrilatora - rekla je E. Novy Radonić.

Mario Starešinić je poručio gradonačelnici i SDP-ovcima da se provozaju gradom u prometnoj špici, pokušaju zatražiti zemljišno-knjižni izvadak ili posao na burzi, pa će shvatiti koliko proračun koristi donosi građanima. Za proračun nije htio glasovati esdepeovac Šandor Dembitz, a svoje je iskakanje iz koalicijskog orkestra objasnio nezadovoljstvom zbog neprimjereno malih izdvajanja za informatizaciju i telekomunikacije u gradskoj upravi. Zahtjevi za to iznosili su 50 milijuna kuna, a proračun je predvidio tek 20 milijuna. Glasovima vladajućih, Grad je postao jamac ZET-u za kredit HBOR-a od 111.930.000 eura za nabavu 70 niskopodnih tramvaja. Iz trećeg je pokušaja jučer ipak smijenjena ravnateljica Dječjeg vrtića Medveščak, Ljiljana Buhač, nakon niza sukoba i optužba u tom vrtiću.

Ro. Kovačević

Pogledajte na vecernji.hr