U Les Pontsu

Hobotnica ili janjeći ragu na halal meniju

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Hobotnica ili janjeći ragu na halal meniju
04.06.2012.
u 10:00
Na jelovniku su halal jela označena zvjezdicom, a zaposlenici restorana prošli su obuku za pripravu u Islamskoj zajednici
Pogledaj originalni članak

Zagreb će od sutra imati restoran s halal certifikatom, jedini takav u Hrvatskoj.

Les Ponts, doduše neće imati sva jela na meniju po halalu, islamskom načinu pripremanja hrane. već njih desetak, a u jelovniku su ta jela označena zvjezdicom.

Svečana dodjela

– Ljudi još ne znaju da smo se specijalizirali za halal, no napravili smo već nekoliko porcija otkako radimo, od 10. svibnja – kaže Ružica Čerkez, zamjenica direktora restorana, koji inače radi po francuskoj kuhinji.

Na svečanoj dodjeli certifikata u restoranu će sutra biti nazočni predstavnici petnaestak veleposlanstava, među ostalim iz Albanije, Alžira, Belgije, Egipta, Libije, Kosova, Malezije, Irana te Azerbajdžana.

Na meniju za večer dodjele, koji je već odavno sastavljen, nalaze se jadranska hobotnica, ravioli punjeni janjećim raguom, brancin s ratatouilleom te voće u želeu sa sorbetom od bazge.

Nije bilo lagano specijalizirati se za taj način pripreme hrane. Svi zaposlenici u restoranu morali su proći obuku u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, gdje su učili ne samo o načinu prehrane već i vjerskim aspektima Islamske zajednice.

– Kako muslimani ne jedu svinjetinu, nijedno drugo meso ne smije biti u doticaju s tom vrstom mesa niti se smije jesti jedaćim priborom. No, Islamska zajednica odobrila je da ne moramo imati poseban pribor nakon što su vidjeli kakav sterilizator imamo. Osim toga, životinja koja je glavom okrenuta prema Meki, mora klati musliman u ime Alaha. Mi ne koljemo, već nabavljamo iz jedne islamske mesnice koja također ima halal certifikat, kaže Čerkez.

Sva hrana vakuumirana

U restoranu halal hranu drže na posebnim ladicama, a sva je hrana vakuumirana.

– Kad nabavljam namirnice, obvezno gledam deklaracije i podrijetlo svakog proizvoda – kaže Ante Udovičić, glavni kuhar, a Ružica Čerkez predviđa da će ovim certifikatom privući puno više islamskih gostiju nego što su ih dosad poslužili.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Grunf
Grunf
10:21 04.06.2012.

ma šta si oni dopuštaju ak hoće nek jedu našu hranu ak ne nek si sami spravljaju ak se mi možemo ponašati po njihovim pravilima kad smo u arapskim zemljama onda nek se i oni ponašaju prema našim pravilima