stigli rezultati

Holding se pohvalio povećanjem dobiti u prvom polugodištu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Holding se pohvalio povećanjem dobiti u prvom polugodištu
26.09.2023.
u 16:26
Pozitivni rezultati, kažu, stvaraju preduvjete za novi investicijski ciklus s ciljem razvoja grupe kao partnera koji isporučuje kvalitetnu uslugu
Pogledaj originalni članak

Kao rezultat prethodno provedenih procesa te unatoč, kako kažu, nepredvidivom regulatornom i makroekonomskom okruženju te inflatornim efektima, grupa Zagrebački holding u prvom je polugodištu 2023. ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 724 tisuće eura, odnosno sveobuhvatnu dobit na razini od 4,4 milijuna eura, što predstavlja povećanje u odnosu na isto razdoblje lani za 2,5 milijuna eura, priopćili su jučer iz komunalne megatvrtke.

Dobit nakon oporezivanja je za 1,1 milijun eura ili 38,7 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani, a sveobuhvatna dobit grupe 133 posto veća nego u prvih šest mjeseci prošle godine, piše u financijskom izvješću. Ukupni prihodi u prvom polugodištu ove godine iznosili su im 383,5 milijuna eura, a u istom lanjskom razdoblju bili su 303,85 milijuna eura. Ukupni rashodi pak dosegnuli su 382,77 milijuna eura, a godinu prije bili su nešto manji od 302 milijuna eura.

Grupa je u prvom polugodištu ostvarila operativnu dobit (EBIT) od 11 milijuna eura, što je povećanje za 3,8 milijuna eura u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. Ostvarena dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 38,3 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 4,5 milijuna eura u odnosu na isto usporedno razdoblje, ističe se u priopćenju. Ostvareni pozitivni financijski rezultati u prvoj polovini godine, navode dalje, predstavljaju dobar smjer prema ostvarenju ambicioznih ciljeva te stvaraju preduvjete za novi investicijski ciklus s ciljem razvoja grupe kao partnera koji isporučuje kvalitetnu uslugu. A na kvalitetu usluge, osobito onu odvoza otpada otkako je uveden novi model, Zagrepčani se žale gotovo svakodnevno. Podsjetimo, prvo polugodište 2023. bilo je burno za gradsku megatvrtku.

Početkom veljače buknuo je štrajk u Čistoći koji je ugašen nakon što su radnicima povećane plaće, isto je učinjeno i u ostalim sastavnicama grupe, a doda li se tome i ZET, paket je bio težak 30 milijuna eura. Potom se, srećom bezuspješno, pokušala podići cijena vode u metropoli, nakon čega je smijenjen ravnatelj Vodoopskrbe i odvodnje Davor Poljak. Početkom ožujka iz Holdingove je uprave otišao Boris Sesar, a novim je članom imenovan Damir Novinić. Prije toga Nadzorni odbor komunalnog diva napustio je Ratko Bajakić, kojega je zamijenio Kristijan Starčević. Krajem travnja pak Holding je predstavio i opciju plaćanja računa putem usluge KEKS Pay. •

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar R2D2
R2D2
07:54 27.09.2023.

Pa nije problem puniti blagajnu ako ni u što ne ulažeš, pa tako imamo grad pun smeća, polomljenih stabala, nepokošene trave, divljih svinja, štakora, neispravnih komunalnih vozila jer se ne nabavljaju dijelovi.... Nastavi niz.

LA
larala
09:23 27.09.2023.

Obzirom da ne odrađuju usluge koje uredno naplaćuju građanima od početka mandata, da ne rade ništa, dobit bi trebala biti puno veća i pravo pitanje je gdje je nestao novac Zagrepčana.