Inicijativa za prostore

I obrtnicima dajte jeftine kvadrate koje imaju stranke

20.06.2013., Zagreb - Tradicionalni zagrebacki obrti. Torbar Juraj Filipcic. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
09.03.2015., Zagreb - Mirza Sabic, novi predsjednik Obrtnicke komore. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
20.06.2013., Zagreb - Tradicionalni zagrebacki obrti. Staklari Damir i Tanja Mrkovic. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
08.12.2015.
u 09:02
Obrtnicima je svako smanjenje troškova dobrodošlo, a misle da za njih nema sluha
Pogledaj originalni članak

Dok stranka ORaH za gradski prostor od 64 četvorna metra u Ilici 48 plaća 384 kune mjesečno, njihov susjed preko puta, obrtnik Juraj Filipčić, za upola manje kvadrata daje više od dvije tisuće kuna. Da ORaH plaća po Filipčićevoj cijeni, najamnina bi mu bila gotovo pet tisuća kuna. Na inicijativu čitatelja, gradska rubrika Večernjeg lista predlaže da i obrti dobiju iste povlastice pri najmu poslovnih prostora kao i političke stranke.

Popust 40-50 posto

Kožar Filipčić je, kako govori njegova supruga Mira Filipčić, u prostoru Obrtničke komore u Obrtničkom prolazu već 49 godina. Rado bi se preselili u Ilicu kada bi našli povoljnu cijenu prostora.

Političke stranke gradske prostore u kojima rade plaćaju od dvije do sedam kuna, ovisno o zoni, i to novcem koji dobiju iz proračuna. Istovremeno obrtnici koji koriste gradski prostor plaćaju i po 106 kuna po kvadratu za lokale do 50 četvornih metara u strogom središtu. Tradicijska zanimanja imaju popust 40 posto, a popust od 50 posto može se dobiti ako je prostor u dvorištu. Cijena ovisi o djelatnosti i zoni u kojoj se nalazi. Najniža je u Novom Jelkovcu, gdje se za proizvodnu djelatnost u prostoru većem od 200 četvornih metara plaća 1,5 kuna po kvadratu. Riječ je o cijenama s kojima Grad izlazi na licitaciju.

Obrtnici s kojima smo razgovarali u Ilici slažu se da bi im izuzetno pomogle pogodnosti stranaka. Čak i kad se ne žele odseliti.

– Mi smo već sto godina u najmu ovog prostora u Ilici 51 te je postao dio naše tradicije. Do prije nekoliko godina to je bio gradski prostor, a onda je pripao državi. Nakon toga povećala nam se najamnina i sad je oko sedam tisuća kuna. Iako krvavo plaćamo taj iznos, ne želimo se seliti jer je riječ o tradiciji. Rado bismo da ima više sluha za obrtnike pa tako i da se snizi cijena gradskih prostora – kaže Tanja Marković, koja sa suprugom vodi staklarski obrt. Urarica Stella Gašparac imala bi izravne pogodnosti jer se njezina radnja nalazi u dvadesetak kvadrata kojima upravlja Grad. Urarski obrt Podbevšek naslijedila je od bake koja je bila prva urarica u Zagrebu.

– Svako smanjenje troškova je dobrodošlo. Imam toliko računa za platiti svaki mjesec da i ne znam točno koliko ide na najam – kazala je S. Gašparac.

Zahtijevaju obnovu

Da bi budući zakupci praznih gradskih prostora, kojih u Zagrebu ima više od tisuću, mogli dobiti povlaštene uvjete, potvrđuje Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. U tijeku su pregovori s gradonačelnikom Milanom Bandićem i ideja da se prostori iznajmljuju za jednu do sedam kuna po kvadratu dobila je njegovu podršku.

– To je još radna verzija koja se odnosi na buduće zakupce prostora koji sada zjape prazni. Baš čekamo njihov popis. Znate, ovi prazni prostori u centru uglavnom su u državnom vlasništvu. Da su gradski, lakše bismo ih riješili – ističe Šabić. Svi ti prostori, dodaje, zahtijevaju obnovu pa najamnina nije jedini trošak.

– Bilo bi dobro kada bi svi, a ne samo budući zakupci, imali ovakve uvjete. Ili barem proizvođačke i tradicijske djelatnosti – stava je Šabić.*

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
15:54 08.12.2015.

Pa nije Bandićevo dijeljenje prostora namjenjeno svakome. I cijena najma se određuje odokativno. Pa Markićka je dobila prostor zabadav! Nekima se plaća i električna energija. Kad bi se DORH pozabavio kome je sve i po kojoj cijene Bandić dao gradske prostore, imali bi posla godinama. To je kao s pojeftinjenjm odvoza smeće. Većini je građana odvoz smeća pojeftinio 1-2 kn. Ali je zato onima u 100 m2 palo sa 110 na 76 kn, a samom gradonačelniku u njegovi 150 m2 (koje priznaje) sa 165 na 76 kn. To se u Bandićevoj režiji zove obračun po volumenu. Tako izračunava i najmanine. Dragi obrtnici, Bandić vam zaprava poručuje da vas ne trebamo.

MA
Markosi
09:54 09.12.2015.

Eeee pa ti ne možeš.Jedino udruge i stranke te kolege s FakultetaPolitičkih Znanosti te prodavači magle mogu dobiti povoljno kvadrat. A vi stoko radna radite ko crvi, plaćajte porez i krepajte!!!

Avatar gluhi deda
gluhi deda
07:22 09.12.2015.

ne daje bandic samo prostor daje on i puno vise npr.gradsko nekretnine pisu se pod najam a u biti postaje vlasnistvo najmoprimca!!!placa rentu gradu a preinakama je postao vlasnik!!Ocito bandic nijw naucio lekciju uskoka ponovit akciju