MLADI GRADITELJI

Iglu za "Eskime" s Malešnice

20.01.2002.
u 00:00
* Za gradnju iglua potrošeno je više od sto pedeset sanduka snijega jer su mu zidovi debeli 25 centimetara
Pogledaj originalni članak

Napraviti snjegovića mladim Zagrepčanima nije problem, ali napraviti iglu u koji se može uvući petero odraslih, pothvat je za koji se treba dobro pripremiti. Mladim stanovnicima Malešnice, osnovcima i jednom srednjoškolcu, bio je to nesvakidašnji izazov. Debeli snježni pokrivač mamio ih je da učine nešto što nitko od njihovih vršnjaka nije pokušao.

- Radilo nas je desetak i glavni smo posao napravili u dva dana - pohvalio nam se Ivan Mijić, učenik osmog razreda.

- Svaki dan, prije ili poslije škole, radili smo na igluu kako bismo ga što prije završili - rekao nam je Robert Pernar, koji je i idejni pokretač cijelog projekta, ali naglašava kako sam ne bi mogao sve napraviti. Mali majstori zidove su nekoliko puta polijevali vodom kako bi se snijeg stvrdnuo. Da je sve napravljeno vrlo profesionalno, pokazao nam je i Robert.

- Unutra smo stavili i upaljenu svijeću koja je svojom toplinom topila snijeg koji se u času ledio i tako nam osigurao postojanost svoda iglua. Nismo ga, inače, mogli ničim poduprijeti i iglu nam se mogao raspasti. Tad smo se sjetili svijeće - veli Robert.

Marko Ilić, učenik prvog razreda srednje škole, također je jedan od glavnih organizatora.

- Za izradu cijelog iglua potrošeno je više od sto pedeset sanduka snijega jer su mu zidovi debeli 25 centimetara - pohvalio nam se Marko N.

Iako je iglu gotov, mladi ga građevinari još žele usavršiti.

- Moramo probušiti još jedan prozor kako bi unutra bilo više svjetla te malo urediti vanjski izgled - objasnio nam je Marko. (V. M.)

Pogledajte na vecernji.hr