LJUBIMCI

Invazija psećih krpelja u Novom Zagrebu

25.03.2003.
u 00:00
Mačke koje vlasnici puštaju izvan kuća trebalo bi cijepiti protiv bjesnoće, poručuje veterinar Stanislav Marinac
Pogledaj originalni članak

Sve pse i mačke koje njihovi vlasnici izvode izvan kuće trebalo bi cijepiti protiv bjesnoće i zaštititi od krpelja, poručuju veterinari. To potvrđuje i slučaj bijesne mačke koja je prije nekoliko dana u Kupinečkom Kraljevcu napala i ozlijedila dvoje ljudi.

Dr. Stanislav Marinac iz Veterinarske ambulante Remetinec objašnjava kako je zakonom određeno obvezno cijepljenje samo za pse, ali da mačke češće bez nadzora vlasnika lutaju okolo, što povećava mogućnost zaraze.

- Novi Zagreb, Sopot, Trnsko i Travno graniče s livadama i poljima gdje ima i bijesnih lisica, pa se može dogoditi da se mačke u borbi s lisicom zaraze - kaže dr. Marinac.

No, još su veća prijetnja zdravlju kućnih ljubimaca, zbog lakše mogućnosti zaraze, krpelji, čija je sezona već počela.

- Ove godine ima katastrofalno mnogo krpelja u Novom Zagrebu i na savskom nasipu. Prvi su simptomi piroplazmoze, bolesti koju dobivaju životinje zaražene krpeljima, umor i nezainteresiranost za jelo i šetnju - istaknuo je dr. Stanislav Marinac.

Veterinarska ambulanta Remetinec jučer je tijekom cijelog dana bila puna "četveronožnih" pacijenata, među kojima je bilo najviše slučajeva zaraze krpeljima. Četverogodišnji bulterijer Hor nepomično je ležao na podu primajući infuziju. Njegova vlasnica Marija Slamnik kazala je kako je pas posljednjih nekoliko dana bio pokunjen, njihao se i nije htio jesti.

- Nisam sumnjala na zarazu. Mislila sam da je možda pojeo nešto loše, no dok sam ga dragala, našla sam mu za vratom krpelja debelog kao nokat - ispričala je M. Slamnik i objasnila kako psu nije stavila ogrlicu protiv krpelja jer je mislila da krpelja još nema.

Zorana Deljanin

Pogledajte na vecernji.hr