TV-emisije

Invazija učenika na školu za kuhare

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Invazija učenika na školu za kuhare
Autori jl/VLM, dik/VLM
11.07.2011.
u 11:37
Ugostiteljsko-turističko učilište prvi će put upisati sedam razreda s čak 160 učenika.
Pogledaj originalni članak

“Svaka čast svima. Za 45 minuta, s malo namirnica, napravili ste fantastična jela. Odličan posao!” ili: “Što će biti od svega toga? Jesi primijetio kako su svi zbunjeni, tko zna što će nam servirati. Ali dobro, nema veze, sve treba probati u životu...”

Uspona i padova, pohvala i pokuda stručnog žirija kandidatima u kulinarskom šou Masterchef nije nedostajalo. S kandidatima su uživljeno preko malih ekrana kuhali najmlađi i najstariji, a neki od njih svoje su buduće zanimanje vidjeli baš u kuhinji. I pohrlili na upis za kuhare u Ugostiteljsko-turističko učilište.

Poboljšan program

U toj srednjoj školi kažu da još nikad nisu imali toliku navalu za smjer – kuhar. Dosadašnjih godina, naime, imali su pet razreda s po 28 učenika, a ove godine upisali su čak šest razreda s po 32 učenika i razmišljaju o formiranju još jednog. Ukupno 160 budućih kuhara kreće u novu školsku godinu, uz još 32 ako se formira i sedmi razred! U čemu je tajni sastojak tako naglog interesa netom završenih osnovnoškolaca koji žele karijeru u kuhinji?

– Doista nikad nismo imali toliko zanimanja za školu kao dosad. Vjerujem da zasluga za to ide mnoštvu kulinarskih emisija koje se prikazuju na televiziji. I sama djeca su na upisu govorila kako su se za kuhanje zainteresirali gledajući Masterchef, Kod Ane, Večeru za pet... – objašnjava Višnja Krešić Mikuš, nastavnica u školi. Kao dodatno objašnjenje, kaže, škola ima doista kvalitetne nastavnike, a i sam je nastavni program poboljšan.

No, biti kuhar očito je postalo trendi i poželjno zanimanje, a ne nužno zlo pri nastavku srednjoškolskog obrazovanja. I sami “glavni likovi” u spomenutim kulinarskim emisijama napominjali su kako je njihovo zanimanje evoluirao u atraktivan posao.

Tako znana TV-kuharica Ana Ugarković kaže da je sve ovo što se trendovski događa potaknulo mlade ljude jer vide da se ne radi kao nekad, da vas ubace u kuhinju u kojoj vas nitko ne vidi, nego da postoji druga strana svega toga.

Također savjetuje mladim kuharima da se obrazuju i izvan sustava te čitaju stručne knjige.

– Obično ljudi koji izlaze iz škole vrlo malo znaju. Cijeli je sustav kao prije 20 godina – kaže Ana Ugarković, čije mišljenje dijeli još jedan kuhar s malih ekrana, Stephan Macchi.

Kuhari laici, ali pobjednici

Kuhar otrovna jezika, kako ga se često naziva, također smatra da je nužan novi model obrazovanja. Jednako tako savjetuje mladim kuharima da putuju u inozemstvo, prate trendove i skupljaju znanje i izvan školskih klupa. Porastom interesa za kuhinju nije iznenađen. Štoviše, smatra da je bilo i vrijeme da se takvo što i dogodi u zemlji koja je turistička.

– Jako puno ljudi kontaktiralo je sa mnom, dobio sam pozive i mailove ljudi koji žele biti kuhari i tome se uopće ne čudim. Biti kuhar je umjetnost – kaže Macchi i dodaje da se kulinarstvo mijenja i da to moramo pratiti. Osim toga, mnogima je jedan od aduta zasigurno i to što su dobri kuhari traženo zanimanje. Iz spomenutih TV-emisija, konkretno Masterchefa koji je natjecateljskog karaktera, brojni su kandidati, kad su se kamere ugasile, doista dobili posao u restoranima. I to onima zvučnih imena.

 Cijela je priča to zanimljivija jer su TV-uzori budućim kuharima uglavnom kuharski laici, tek samouki ljubitelji dobre hrane. Baš kao i pobjednik u spomenutoj emisiji Šime Sušić, kojemu slijedi diploma iz povijesti i geografije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JU
julika22
23:46 16.07.2011.

do neke godine bila je navala na frizersku školu sad se to prebacilo za kuhara a iduće godine na redu su automehaničar ili zidar. može li kuhar na fakultet, mislim ima li uvjete,predznanje?