Svi smo u šoku, burgeri nam idu kao ludi. Prodajemo i više nego rekordne 2019. – zadovoljno će chef Nikola Božić iz Reshetke International. Da je posjećenost ovogodišnjeg festa velika, uvjerili smo se i sami. Ljubitelji burgera stajali su u dugim redovima ispred gotovo svih devet kućica s klopom. Jednako su dobro išli i kokteli Ginglebellsa, kao i pivo Praha, specijalni Staropramenov lager koji se fenomenalno sljubljuje s burgerima, a zanimanje su izazvale i hrvatske kokice s okusom tartufa brenda Pop Up Corn.
VIDEO Isprobali smo burgere na Zagreb Burger Festivalu: Pogledajte koji su najbolji!
Šesto izdanje festivala koji već godinama podiže ljestvicu kvalitete kada je u pitanju street food ponuda u gradu, smjestilo se na novu lokaciju. Dosadašnji Strossmayerov trg zamijenjen je prostranom ledinom na Trgu Franje Tuđmana, a promjena je 'sjela' vjernim posjetiteljima.
Batat i kokice s tartufima
- Prostor u gradu je bio super, ali ovdje je bolje jer ima više mjesta pa se ne moramo gurati - kazao nam je student Marijan koji je svoju odiseju kroz Burgerfest započeo u El Toru. Zadovoljan je, kaže, njihovom brzinom pripreme burgera ali i okusom sočne junetine. Isprobat će još i burgere Galuosa jer je od 'frendova čuo da Dubrovčani ove godine rasturaju'. Veseli ga, dodaje, što su ove godine i cijene prihvatljivije nego dosadašnjih. Najskuplji burger, onaj Buregr Bara na dva kata tako košta 71 kunu, a cijene ostalih kreću se otprilike između 50 i 65 kuna.
Uz standardna imena Burgerfesta poput Reshetke, BrewBitesa Hrvoja Šalkovića, Instituta za Burgere Mate Jankovića, Chef's Burgera Ivana Pažanina, El Tora te Burger Bara, ove su se godine na festivalu pojavila i tri nova imena koja su izazvala velik interes.
Za prvo mjesto borilo se devet burgera
Uz spomenute Dubrovčane iz Gulosoa ispred čije se kućice stajalo u dugačkom radu, nova lica na burgeru su i kreativni Šibenčani te njihov Festina Lente kao i BBQ Hot Yard koji će svaki dan na meniju imati poseban burger samo za taj dan. Sutra je tako na redu Red Devil s ljutkastom salatom od cikle, mozzarelom, prženim lukom i bbq umakom, dok za subotu najavljuju Obrazovan burger od dimljenih junećih obraza s cole slowom, karameliziranim lukom, paprikom i jalapeno paprikom koje nude u suradnji s ovogodišnjim partnerom festivala tvrtkom Volim ljuto, specijaliziranoj za uzgoj ljutih papričica te proizvodnju ljutih umaka.
Za prvo mjesto u slano/slatko/ljutoj/konkurenciji bori se devet ugostitelja, a svaki od njih izvukao je iz rukava 40-ak svojih najjačih burger-asova. Večernjakovom kušačkom timu sastavljenom od novinara i snimatelja te Pixsellova fotoreportera stoga nije bilo lako odlučiti se koji je najbolji. Isprobali smo devet burgera koje su nam chefovi predstavili kao favorite te im dodijelili ocjene od jedan do pet.
U nastavku donosimo ocjene našega žirija. Mateja, Dario, Kruno, Mia i Josip degustirali su burgere svih devet ugostitelja i to ovim redom:
1) Krančito (Brewbites 52 kn)
Mateja: 3. Meni je ok, meso je sočno, pecivo nije suho, ali fali mi umaka.
Dario: 3. Uopće nije hrskav kako mu ime kaže, a previše je izmiješanih okusa.
Kruno: 2,5. Suh je. Fali umaka treba mi više dipa od hrena.
Mia: 2. Bezveze. Šalković je lani imao puno bolju ponudu burgera. Krančito mi je bljutav i bezukusan, pecivo suho, a tortilja čips nedovoljno hrskav. (2)
Josip: 3. Cijena odgovara dobivenom zato je ocjena viša, ali fali mu osobnosti.
Ocjena: 2,7
2) Kobaja Burger (Festina Lente 59 kn)
Mateja: 3. Premalen mi je, malo suh, fali mi još nešto, ali sviđa mi se slatkoća.
Dario:5. Meso je genijalno, okusi izbalansirani, a ocjena je veća i zbog prezentacije. Bravo za Šibenčane!
Mia: 5. Sočan, fin, minimalistički, karamela od luka mi je vrh, a iznenadio me i crveni kupus kojeg obožavam.
Kruno: 4. Izvrstan balans slatkog i slanog, no možda ipak mrvicu preslan.
Josip: 3. Preskupo, premaleno, previše džema od luka, smeta mi i kobasica. Da je advent, dao bih mu peticu.
Ocjena: 4
3) Bacon Jalapeño (Institut za burgere, 57 kn)
Matea: 4,5. Obožavam ljuto, izbalansirano je s drugim okusima. Rajčica koju volim se sjajno uklopila. Nije čista petica jer se raspao.
Dario: 4,5. Bogat je okusima, ovo je burger za ljubitelje ljutog i ljubitelje burgera.
Kruno: 5. Pogođena je razina pikantnosti. Ljutina nije dominantna pa se osjete i drugi okusi. pogođen balans.
Josip: 4. Najbolji do sad. Sočan, pikantan, pravi festivalski burger koji zove na pivo i druženje
Mia: 3. Super je. Sočan je, ljutina mi paše, ali nije me ničim iznenadio da mu dam višu ocjenu.
Ocjena: 4,2
4) Gravy Special (Burger Bar, 65 kn)
Matea: 3. Zasitan je, pecivo je fino, ali jela sam i boljih večeras.
Dario: 5. Fan sam Burger bara, a ovaj je burger jednostavan i predivan. Pecivo se topi u ustima, a okusi se međusobno pretapaju. Ovo je moja definicija dobrog burgera.
Kruno: 4. Fino, mekano, možda čak premekano. Malo mi je običan, nedostaje mi neki "plot twist".
Mia: 2.5. Tijesto me uopće nije oduševilo. Ima mliječni okus što mi ne paše u burgeru, rikula mi nije za ovu kombinaciju, a i isprljala sam se umakom.
Josip: 4.5 Vizualno je možda najljepši do sad, a pecivo mi je savršeno. Topi se u ustima poput puter kiflice. Začinjeno je taman koliko treba, a dobar je i omjer cijene i kvalitete.
Ocjena: 3,8
5) Chrispy kapula (Chef's Burger By Ivan Pažanin, 57 kn)
Mateja 2,5. Ništa posebno, vodenasto, kao iz najobičnijeg kioska s brzom hranom.
Dario: 2. Prvi koji me razočarao. Od mediteranskog štiha koji je najavljivao naziv kapula, ostao mi je gorak okus kao kad se nagutaš mora.
Mia: 2. Kao da je na tvorničkim postavkama.
Kruno 2. Sastojke uopće nisam osjetio. Previše umaka i preslatko.
Josip: 3. Osjetio sam samo priloge, ali pecivo nije loše.
Ocjena: 2,3
6) Gospar (Guloso, 62 kn)
Matea: 2. Ova mi je kombinacija nespojiva. Okus papričica paveruna mi nikako nije sjeo, a ni pršut. Pršut nije dodatak burgeru.
Dario: 2. Kao da su svi sastojci poredani bez ikakvog smisla i reda.
Mia: 4.5. Meni je fin, paverun mi je super, odlično se slaže s pršutom i sirom škripavcem, najzanimljivija kombinacija do sad i fino meso.
Kruno: 2. Najgori do sad. Meso je dobro, ali ostali sastojci mi nisu za burger, pogotovo škripavac.
Joža: 2. Super meso, ali paprika mi je žilava, preuzela je okus i bacila sve ostalo u drugi plan.
Ocjena 2,5
7) Peanut Butter Jelly (BBQ Hot Yard, 62 kn)
Matea: 5. Neočekivana kombinacija. Meso sočno, pečeno kako treba. Za staviti džem od borovnice u burger treba hrabrosti.
Dario: 3,5. Ovo nije bur već koncept. Očekivao sam da će imati drukčiji okus.
Mia: 5. Vrh. Kikiriki maslac i džem se dobro sljubljuju, a dodatno me iznenadio šmek dima u mesu.
Kruno: 4.5. Vrlo korektno, ne ostavlja nikog ravnodušnim.
Josip: 3 Vizualno najljepši do sad. Džem mi nije dobro legao s maslacem od kikirikija. fali kiseline.
Ocjena: 4,2
8) Đuragan (Reshetka, 62 kune)
Matea: 5. Klasika uvijek prolazi. Meso je ukusno, sočno, začinjeno kako treba. Ocjena je više jer je Đuro moj Zagorec.
Dario: 5. Đuro je tata svih burgera jer dokazuje kako je meso ključ, a ne začini i prilozi. Budi kao Đuro!
Mia: 5. Fino, zasitno, jednostavno, bez juhice od umaka. Sancta simplicitas!
Kruno: 4,5. Klasičan, zasitan, dobro izbalansirani obrok. Meso pečeno kako treba.
Josip. 4,5. Super klasik, odlično meso. za razliku od većine koju sam probao, prilozi mu ne smetaju.
Ocjena: 4,8
9) Asado (El toro, 68 kn)
Matea: 2,5. Ništa posebno. Fali mu osobnosti.
Dario: 3,5. Burger kojega se idući dan ne sjećaš ali, ipak za njim ipak poližeš prste.
Mia: 4. Ništa posebno, previše je umaka, ali meso je sočno. Ocjena je viša zbog super ekipe na kućici i brzine pripreme.
Kruno: 2,5. Nije mi ni dobar ni loš, a nakon jake konkurencije ostavlja me ravnodušnim.
Josip: 3. Odlično pecivo, izbalansirano, meso dobro ispečeno. Manja ocjena jer je skup u odnosu na veličinu.
Ocjena: 3,1
Nakon gotovo 3 sata borbe s burgerima, došlo je vrijeme da se zbroje ocjene i dojmovi. Stručnom Večernjakovom žiriju najviše se svidio Đuragan koji je odnio ocjenu 4,8! Bravo Đuro, na korak do savršenstva. Drugo mjesto dijele Peanut Butter Jelly, vrlo hrabri burger i Bacon Jalapeno Mate Jankovića. Treće mjesto zauzeli su vrijedni Šibenčani i njihov Kobaja Burger.
Dodajmo kako nijedan nije odnio pobjedu jednoglasno jer je ženski dio “žirija” bolje ocijenio konceptualnije burgere “s pričom” poput Peanut Butter Jellyja, a “dečki” su preferirali klasiku pa je kao favorit “iskočio” Jalapeno Bacon.
Koji je vama najbolji burger stignete otkriti na Trgu dr. Franje Tuđmana do nedjelje!
Lokacija kao pozicija u gradu je ok, ali sve ostalo je uzas. Slabo osvjetljeno, okolis neuredan, upitna higijena. Nisam ljubitelj burgera i smijesno mi je kad se o tome prica kao o nekom kulinarskom dostignucu. To je moj problem, tko voli nek izvoli. Ali u nasim uvjetima ustvrditi da je cijena peciva s komadom mesa zalivenog s umacima i listom salate od 60tak kuna prihvatljiva je bezobrazno. Znaju li ti koji to tvrde koliki postotak nasih ljudi s tim novcima dnevno moraju prehraniti obitelj?