čekaju vikend

Istražili smo cijene božićnih drvaca po gradskim tržnicama

Foto: Luka Stanz/PIXSELL
Istražili smo cijene božićnih drvaca po gradskim tržnicama
20.12.2012.
u 09:30
Prosječne cijene božićnih drvaca kreću se od 70 do 400 kuna, ovisno o visini i punoći, a ponuda je šarolika na placevima
Pogledaj originalni članak

Kako se približavaju blagdani, tako su na frekventnim mjestima po Zagrebu niknula prodajna mjesta s božićnim jelkama. Građani najčešće, kažu prodavači, ne kupuju borove prerano, već sad tek obilaze i razgledavaju, a najveća je potražnja za božićnim drvcem dva dana pred Božić. No, ove godine većina prodavača neće snižavati cijene na sam Badnjak, kao što je bio običaj prethodnih godina. Razlog je što je prošle godine ostalo mnogo neprodanih drvaca, iako su snižavali cijene po 20, 30 te 40 kuna.

– Cijene su išle kojih dvadesetak kuna gore, jer su borovi kvalitetniji. Uvezeni su iz Danske, a prošle su godine bili mađarski - rekao je Marko Kosić iz Viminalisa iz Svetog Ivana Zeline, tvrtke koja, kako Kosić kaže, drži većinu borova po gradu, a prodaju ih na 29 mjesta.

Cijene drvaca kreću se od 70 do 400 kuna, ovisno o visini i punoći. Tako, primjerice, najmanji borići visine pola metra u tegli koštaju 100 kuna, dok je onima odsječenima cijena 70 kuna, a cijene variraju do visine od dva do dva i pol metra.

– Cijena ovisi o punoći bora. Ako je gušći, naravno da i košta više. Borovi prosječne visine od oko metar i pol koji se najviše prodaju, koštaju oko 200 kuna - rekao je prodavač na Kvatriću.

Gotovo istovjetne cijene su i na Trešnjevačkom placu, no na Dolcu, koji je najposjećenija tržnica u gradu, borova trenutno gotovo da i nema. Na uglovima stoji tek njih nekoliko, metar visine, po 130 kuna, no ono što se najviše prodaju su grane, koje koštaju od 10 do 40 kuna. U slučaju da požele tradicionalni kontinentalni božićni ručak, građani će za kilogram purice platiti 48 kuna.

>>Kupnjom drvca na Jelačić placu pomažete obiteljima u nevolji

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar MarkoHR
MarkoHR
10:56 20.12.2012.

Nije svejedno odsjeći bor u šumi, ili kupiti rezanog negdje na placu,. Rezani bor POSAĐEN je planski, samo za tu namjenu, na polju (oranici) umjesto neke druge poljoprivredne kulture. Mnogim ljudima to je dodatni izvor prihoda. Bez obzira hoćete li ga vikupiti, on je već odrezan. Ako bi se sasvim zabranila prodaja takvih borova, onda ih ljudi ne bi ni sadili.

LI
liliZG
11:04 20.12.2012.

Anketa vam je nepotpuna, fali i jedan čisti NE, ....ja ga ove godine neću kupiti, ali ne zato što imam umjetni , isto teko ne zato što ne slavim Božić, već zato što su klinci već veliki, stan je mali, a 200-ak kuna mogu utrošiti na neku nužniju stvar............

KG
KG002
10:05 20.12.2012.

Znam da nije ni ekološki ni isplativo, ali radije uzmem svake godine rezani bor, do 100kn, jer mi taj prekrasan miris u kući ne može zamijeniti hrpa plastike..