Drniški pršut, maslinovo ulje, štrukli, sirevi, čvarci, med, torbe..., ali i likeri od vina, rajčica s okusom breskve, sapuni s morskim spužvama... Više od 260 izlagača iz cijele zemlje, među kojima i brojni OPG-ovci, okupilo se jučer na glavnom zagrebačkom trgu kako bi na 22. manifestaciji “Kupujmo hrvatsko” pokazali ono najbolje od svoga kraja.
Voli ih i Gaultier
Slatke je delicije iz Jastrebarskog, primjerice, na Jelačić-plac donio Mislav Golojuh.
– U obiteljskoj firmi sve radimo ručno, kak’ su jeli naši stari – kaže Mislav dok Zagrepčani strpljivo čekaju u redu da probaju njegovu gibanicu od kokosa i čokolade, štrukle od jabuka, bučnicu, čvarkuše... Izgleda da su tradicionalni recepti i dalje najbolji, zaključuje Mislav jer je orehnjača planula u trenu.
Nešto dalje smjestila se Martina Šulog, no njezina ponuda i nije baš tradicionalna.
– A kaj vam je to indijska banana? – začuđeno su ispitivali prolaznici. Riječ je o nutritivno najbogatijem voću, objašnjava Martina iz Donje Bistre, koja se zajedno s mužem destljećima bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća. Na njezinu su štandu i mini, odnosno “barbi” lubenice, kako ih je nazvala, a one su, objašnjava, zapravo krastavci. Nudi i marilo rajčicu s okusom breskve, a apsolutni je hit, govori Martina, jam, odnosno sluzava vrsta krumpira s jako malo škroba koja se priprema na isti način kao i obična varijanta. Gužva se stvarala i na štandu tvrtke Hrvatski kišobran iz Zaprešića čiji su proizvodi osvojili svijet.
– Surađujemo s brojnim svjetskim dizajnerima, među kojima je i Jean-Paul Gaultier, a svaki od kišobrana kroji se ručno – kaže vlasnik Marino Rogić, koji ih sa suprugom Natašom proizvodi od 2010. godine.
S obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Stubičkim Toplicama Ana Bengez i Ivana Vidiček donijele su “fest stisnute čvarke”, a riječ je, smiju se, o onima bez duše, odnosno s manje masti. Nude i “težu” verziju, ali i domaću mast. Da nitko ne ostane žedan, pak, pobrinuo se Stjepan Pentavec, koji je iz Zeline donio svoje rakije. Uz klasike, vilijamovku, šljivu, medicu i smokvu, tu je i liker od terana s gorkim bademom, onaj od bijele čokolade s kokosom, ali i voćne rakije Grejpuša i Jagodička.
Ništa bez zlatoveza
Iz Brodarice pokraj Šibenika stigla je Anita Škugor, a sa sobom je ponijela spužve za tuširanje, sapune, suvenire i kozmetičke proizvode od morskih spužvi. S drugog kraja Hrvatske, iz Valpova, došao je, pak, Zdenko Salijević, koji se bavi zlatovezom. Čokanjčići, nakit, torbe, slike... samo su dio njegove ponude.
Što se sve prodaje na manifestaciji koju organizira Hrvatska gospodarska komora stignete provjeriti danas do 19 sati. Uz brojne delicije i rukotvorine, posjetitelje očekuje i zabavni program, a u 13 će sati zasvirati Adam Končić.
Buvljak na glavnom gradskom trgu. Normalna pojava za gradove na balkanu.