USPJEŠAN PROJEKT STUDENTICA

Izmislile smo novi hit, keks od ljuske jajeta

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.03.2017., Zagreb - Studentice Prehrambeno-biotehnoloskog fakulteta, Mihaela Marjan, Lucija Perkovic i Lucija Boras koje su osmislile Crustuli, zdravi keks nastao u sklopu projekta na faksu, a vrlo brzo postao je hit medju studentima. DKS_56152169 Photo
Crustuli
17.03.2017.
u 10:43
Crustuli su kreirale za natjecanje, a čim ga negdje posluže - plane
Pogledaj originalni članak

“Gdje vam je keksić?” Tu rečenicu Lucija Perković, Mihaela Marjan i Lucija Boras, studentice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, najčešće čuju na fakultetskim hodnicima. Nekad ih to pitaju profesori, no najčešće kolege, kojima se toliko svidio keks koji su “izmislile” kako bi njime konkurirale na jednom studentskom natjecanju, da ga svako malo nastoje “užicati” kako bi nešto prigrizli između predavanja.

Nisu djevojke osmislile bilo kakav keks. Željele su da mu glavni sastojci budu nusproizvodi, odnosno ostaci hrane koje ljudi najčešće bacaju. A imaju iznimno veliku nutritivnu vrijednost.

– Odlučile smo koristiti ljusku jajeta, koja je puna kalcija, a on sprečava osteoporozu, kojoj su sklone žene. Ljusku smo sterilizirale kako bismo bile sigurne da je potpuno zdravstveno ispravna, a potom smo je samljele do teksture brašna.

Tu je još i trop aronije, suha tvar koja nastaje nakon prešanja, koji se uopće ne koristi, a bogat je antioksidansima koji su prevencija u sprečavanju raznih bolesti – objašnjavaju temelj svog recepta.

Tropu aronije te ljusci jajeta pridružile su, među ostalim, pšenične klice, melasu, limun, med, zobene pahuljice, suhe smokve, rogač, kakaov prah... Za savršeni primjerak keksića bilo je pokušaja i pokušaja. I tjedni rada. A onda, nakon tko zna kojeg pečenja, iz pećnice su izašli – Crustuli.

– Nazvali smo ih tako jer na latinskom jeziku “crustulum” znači mali zalogaj – kažu studentice koje su svoj uradak nudile i na ulici slučajnim prolaznicima jer su željele čuti nepristrano mišljenje.

– Snimale smo i video dok su ga različiti ljudi isprobavali. Neki su tražili repete, drugi su pitali gdje se to može kupiti, a treći nisu mogli vjerovati da je baza keksića ljuska jajeta – ističu dodajući da nisu čule negativno mišljenje.

– Čak smo i tražile nekoga tko će reći da nije dobro kako bismo imale ravnotežu pri prezentaciji keksa, ali nismo ga mogle naći – smiju se. Razmišljale su i o ciljanoj skupini kojoj su namijenile Crustule.

Ovakvi zdravi keksi, kažu, idealni su za poslovne žene koje nemaju vremena za duge ručkove. Jedini je problem, ističu, što je trop aronije teško nabaviti u svako doba godine. Ona se, naime, bere krajem ljeta, a nakon što se preša, trop traje tek do prosinca.

– Za natjecanje nam je pomogao vlasnik OPG-a Horvat, proizvođač aronije, koji nam je besplatno poslao trop što mu je ostao. Bilo je više od kilograma i dovoljno za sve pokušaje te za natjecanje, a imale smo i za prezentaciju keksa u Zadru, u kojem smo nastupile na jednom turističkom sajmu – kažu. I ondje su Crustuli planuli. No, iako su otvorile stranicu na Facebooku, još nisu dobile ponudu kojom bi se keksići proširili dalje od zgrade fakulteta.

>> Bacate ljuske od jajeta? Nakon ovoga sigurno više nećete!

>> Što će se dogoditi ako jedete jedno jaje na dan?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZZ
zzz
14:24 17.03.2017.

Zanimljivo. Bravo! Bilo bi super kad bi se moglo negdje probati.