SALMONELA

Jaja i kolači - opasni!

09.05.2003.
u 00:00
Većina zaraza javlja se nakon krstitki, pričesti i svadbi, kojih je u svibnju mnogo
Pogledaj originalni članak

U Klinici za infektivne bolesti dr. Frana Mihaljevića deseci Zagrepčana svakodnevno traže pomoć zbog trovanja hranom i salmonele! Desetak osoba dnevno, kod kojih je dokazana salmonela, završi na bolničkom liječenju. Ostali se šalju na kućnu njegu ili se pak zbog mučnina, proljeva i dehidracije - za koje nije dokazan uzročnik, ali se sumnja na salmoneloze - zadržavaju u dnevnoj bolnici na infuziji.

Dr. Boško Desnica, specijalist infektolog na Odjelu za epidemiološku gastroenterologiju Klinike, tvrdi kako se najviše zaraženih i otrovanih hranom u bolnicu javlja nakon krstitki, pričesti i svadba, kojih je u ovo doba godine mnogo. Tijekom vrućina se bakterije salmonele još brže množe, pa u Zaraznoj sljedećih dana i mjeseci očekuju i više oboljelih.

- Trovanja hranom teže su dokaziva, a pretrage su skupe, pa ti slučajevi uglavnom ostaju nerazjašnjeni. Za razliku od trovanja hranom, kod salmonele je inkubacija dulja i rijetko se javlja prvi dan. Najpogubnija su jaja i kolači s kremama od sirovih jaja, razne salate i umaci, majoneza... No, bakterija salmonele može biti i u mesu - veli dr. Desnica, koji Zagrepčanima preporuča da hranu dobro termički obrade, a ostatke nikako ne čuvaju dugo u hladnjaku.

Sve meso i jaja potencijalno su salmonelozni, upozoravaju stručnjaci.

Jolanda Rak Šajn

Pogledajte na vecernji.hr