Nakon Tvornice

Jazz u ilegali, policija zabranila glazbu u klubu Bacchus

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Jazz u ilegali, policija zabranila glazbu u klubu Bacchus
13.04.2012.
u 12:30
Vrhunac je to višegodišnjeg natezanja s policijom i susjedima koji redovito prijavljuju buku u jazz-okupljalištu, u kojem se godišnje održi i do 150 besplatnih koncerata.
Pogledaj originalni članak

Zagreb bi mogao ostati bez jedinog kluba posvećenog isključivo jazz-glazbi. Café-baru Bacchus, smještenom u samom centru grada na Trgu kralja Tomislava, policija je, kako tvrde, zabranila glazbu.

– U petak oko 21.30 sati pet policajaca prekinulo je koncert i od glazbenika zatražilo da iznesu instrumente. U subotu su nas opet posjetili kako bi se uvjerili da glazba ne svira – kaže Duje Oman, vlasnik “Bacchusa”, mjesto susreta glazbenika i književnika, ali i turista, jer se klub nalazi u najpoznatijim svjetskim turističkim vodičima “Lonely Planet” i “Time Out”, kao njihov najbolji izbor među lokalima u Zagrebu.

Dozvola bez roka?

Vrhunac je to višegodišnjeg natezanja s policijom i susjedima koji redovito prijavljuju buku u jazz-okupljalištu, u kojem se godišnje održi i do 150 besplatnih koncerata. Iako klub koji djeluje od 2007. godine, posjeduje rješenje sanitarne inspekcije da su provedene sve mjere zaštite od buke, prikladnu zvučnu izolaciju i rješenje Ministarstva unutarnjih poslova kojim se dopušta reproduciranje glazbe, Policijska uprava Zagrebačka je neumoljiva.

– Prvi su nam put odbili izdati dozvolu prije dvije-tri godine, no žalili smo se Ministarstvu i dobili dozvolu bez roka trajanja. No, kako nam je policija učestalo dolazila i zahtijevala dozvolu nadležne policijske uprave, ponovno smo zatražili dozvolu. Odbili su nas prije dva mjeseca. Zbog svega toga unajmio sam odvjetnika – objašnjava Oman te dodaje da je policija stavila jazz u ilegalu.

Prekršajna prijava

Policija kaže da su od početka 2011. imali 32 intervencije i 5 dojava zbog buke u 2012., no nikada nisu uočeni elementi prekršaja. No, utvrđeno je da vlasnik nema valjanu dozvolu te je prekršajno prijavljen jer, kako kažu iz PUZ-a, rješenje MUP-a sukladno Odluci o prekršajima protiv javnog reda i mira vrijedi na godinu dana, što je očito vlasnik zanemario čitajući rješenje MUP-a, odgovorili su iz PUZ-a

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

RE
Renavoid
13:09 13.04.2012.

Truć, truć, truć ...... ne mogu znati sa 100 %-tnom sigurnošću, ali je najvjerojatnije da gazda nije platio reket Alphama iz Lučkog pa mu policija sada stišće racije .... tako je bilo i s klubom 5. element i još nekim klubovim .... i gle čuda, racije prestale kada su gazde pristale na reket ...... hbg, ipak ti reketari čuvaju Vladu od opasnog naroda pa je i red da si nešto zarade, a sada ovi bezobrazni Bacchus-ovci ne žele platiti reket kao svi normalni klubovi u Zagrebu ...... sram ih bilo .....

VI
Vito
07:35 14.04.2012.

Jazz u ilegali, policija zabranila glazbu u klubu Bacchus Evo koliko smo slobodni u izražavanju kulture, dok nekultura caruje na svim područjima, od vrha do dna političke hijerarhije... Ništa čudno kad milan bandić & co. dolaze s područja gdje su gange hit tisućljeća... Dasu osnovali ganga klub ne bi niti bilo nikakvih prijava patako niti policije... Ako bi i bilo prijava, policija bi privela stanare koji se bune protiv nekupture ponašanja gradskih čelnika...

AU
autoritet
16:30 14.04.2012.

Bacchus je sjajno urbano mjestašce, no i za njih vrijede pravila. Bar nije zatvoren jer svira jazz, nego zato što su se žalili stanari da je prebučan. Dakle, pravi stari Zagrepčanci iz centra grada.