I bombe mogu padati, Emu to ne dira. Iako je, baš kao i svi pripadnici njezine vrste, ova crvena panda aktivna uglavnom u sumrak i noću, ni najtanje zrake sunca ona ne propušta. Čim temperatura malo poraste, Ema se smjesti na najvišu granu drveta, a na sunčanje izbaci čak i jezik.
– Totalni zen – kad prolaze pored nastambe crvenih pandi komentiraju posjetitelji Zoološkog vrta, čiji djelatnici kažu kako ova ugrožena vrsta nije jedina koja uživa u proljeću. Kako je to već i uobičajeno, s prvim zrakama sunca sve živne, pa tako i stanovnici Maksimira, koji “radno vrijeme” najradije provode lijeno se izležavajući ispred svojih kuća, što posebno odgovara znatiželjnim posjetiteljima. A da je “dobro biti malo lud u proljeće” jer je “ljubav za ljude sve”, znaju i kubanski stjenjački legvani, koji sa svojih više od 11 kilograma pripadaju među najveće guštere sjeverne polutke. Kod njih je proljeće vrijeme udvaranja jer im u svibnju počinje sezona parenja.
– Mužjaci poprime karakterističnu plavu boju te se počinju nadmetati oko teritorija, a najčešće pobjeđuju najveći. Ženke ih obično izbjegavaju sve do svibnja, a i nakon oplodnje, kad su izrazito agresivne prema mužjacima – proljetnu “proceduru” Kubanaca objasnili su u ZOO-u, u kojem je već otvorena i sezona kupanja. Da im se konačno otopi led oko nastambe, jedva su dočekali dalmatinski pelikani, koji su već sami sebe počastili i ponekim ulovom iz maksimirskog jezera.
– Pelikani su vješti lovci i njihove tehnike možemo usporediti s ribarskim flotama. Tijekom lova nekoliko pelikana formirat će oblik slova “U”, plivati u jednom smjeru te udarati krilima po površini vode kako bi privukli ribe iz dubine. Kada se ribe skupe u plićim dijelovima, ulovit će ih u kljunove kao u ribarske mreže – kažu u Zoološkom vrtu, u kojem vodu, ali samo dok je vani sunčano, vole i tapiri te vodenkonji. Brčkaju se i voćni kornjaši, ali ne u vodi, već – u zemlji.
Ove kukce upravo svjetlo potiče na razmnožavanje, nakon čega jaja polažu u zemlju, a iz nje kukci iziđu tek kad ih se već može smatrati odraslima. Oni, međutim, ne vole proljeće samo zbog ljubavi već i zbog hrane jer to je doba godine kad raste njihova omiljena poslastica, cvijeće. A nešto “za pod zub” u ZOO-u pripremili su i za posjetitelje, i to u novom restoranu “Kod morskog lava”, koji se nalazi – kod morskog lava.
– Temelj jelovnika zagrebačka je kuhinja, s naglaskom na jelima koje vole djeca – kažu u Zoološkom, u kojem podsjećaju na svoje brojne programe koji će Zagrepčanima zanimljiviji biti u nadolazećim toplim mjesecima. Timaritelji će i dalje pričati o životinjama, moći će se prisustvovati hranjenjima, a vikendi će biti rezervirani za razne edukativne radionice, kako za najmlađe tako i za odrasle ljubitelje životinja.