vodič za ljubitelje kofeinskog napitka

Jeste li za kavu? Može hladno kuhana, šarena, jučer stigla iz Kolumbije, sad pržena...

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
30.09.2016., Zagreb - Caffe bar Lav, vlasnica Kristina Kukas. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
05.02.2016., Zagreb - Kafic Kava Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
30.09.2016., Zagreb - Kafic Torrente posluzuje Vergnano kavu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
16.09.2016., Zagreb - U prolazu sestara Bakovic, nekadasnjem Miskecovom prolazu, nalazi se coffe shope Najgora kava u gradu. Rijec je o specijaliziranom kaficu koji nudi jednu od najboljih arabica, a sami ju prze. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
30.08.2013., Zagreb - Ali Ihsan Tanindi vlasnik je restorana Lokma u kojem posluzuje turske specijlitete. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
26.09.2016., Zagreb - Jedino mjesto u gradu gdje se moze popiti sarena kava. Caffe bar Sjedi 5 u Tkalcicevoj 84 nudi sarene kave koje u zadnje vrijeme odusevljavaju goste svojim veselim i sarenim bojama koje ne mijenjaju okus ni miris kave. Cijena ovakve
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
19.12.2011., Zagreb - Przionica kave Nik Orosi. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
17.05.2015., Zagreb - Kafic Caffe u dvoristu ima jednu od najboljih kava u gradu, iz male przionice Cogito coffe. Postupak przenja kave, Matija Belekovic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Teneo Facebook
teneo
Foto: Velvet Facebook
velvet
11.10.2016.
u 16:20
Jedni služe samo provjerena zrna s plantaža Južne Amerike, druge mame "pravom turskom" ili koktelima
Pogledaj originalni članak

Obična ili s mlijekom. Dani kad su to bile opcije, što se kave tiče, odavno su završili.

Godišnje pet kilograma

Hladno kuhana, šarena, pržena na licu mjesta, jučer uvezena iz Kolumbije, pomiješana s kokosom i čokoladom u topli ili hladni koktel – što god srce ljubitelja kave poželi, u Zagrebu može i dobiti. Činjenicu da prosječan Hrvat u svojoj džezvi godišnje prokuha više od pet kilograma kave, ugostitelji su pametno odlučili iskoristiti.

– Kultura ispijanja kave kod nas je poprilično jaka. I iako većini odlazak na kavu znači brbljanje dva sata s prijateljicom ili prijateljem, nema razloga da to rade uz šalicu lošeg napitka – objasnio je Boris Poljičanin, kod kojeg se, u Prolazu sestara Baković, može popiti “najgora kava u gradu”. Svoj kafić nazvao je upravo tako, ne bi li marketingom uspio pridobiti što veći broj znatiželjnika koji će isprobati upravo nešto “najgore”. Maleni prostor u koji stane svega desetak ljudi, a u kojem se poslužuje isključivo kava, bez sokova, čajeva ili bilo čega drugog, unatoč “najgorem” uvijek je pun.

– Veliki sam kavopija i znam što je dobra kava. Kod nas nećete naći onu konfekcijsku, već zrna direktno s plantaža Južne i Srednje Amerike, koje zatim sami pržimo prije nego što ih poslužimo – rekao je Poljičanin. No, on ipak nije prvi u gradu koji se sam sjetio od još zelenih zrnaca dobiti aromu, miris i, naravno, okus napitka koji dokazano smanjuje rizik od srčanog udara, sprečava demenciju, dijabetes drugog tipa, pa čak i rak kože. Eliscaffe u dvorištu Ilice 65 prvi je pravi kava-bar i pržionica kave, a vodi ga jedan od najnagrađivanijih barista Hrvatske Nik Oroši. A da upravo stručnjaci najbolje znaju što se sve može s kavom, dokazuje i pržionica još jednog barista, Matije Hrkača, koji je s imenjakom Matijom Belkovićem pokrenuo Cogito, pržionicu kave koja se može kušati u kafiću U dvorištu u Žerjavićevoj, ali i u Cogito Coffee Shopu u Varšavskoj 11.

Kad u njoj “sjedi medvjed”

A čak i oni koji kavu ne prže sami, shvatili su važnost raznovrsnosti služenja tog, mnogima omiljenog napitka.

– Sama ću se uvijek nekako radije odlučiti na klasiku. Šalica espressa ili kave s mlijekom. Međutim, ljudi kavu stvarno vole i samim time žele probati što se sve nudi. Tako da smo se odlučili na koktele od kave koji su ukusni, ali i super izgledaju, pa kad ljudi vide da netko upravo to pije, odmah naruče – objasnila je Kristina Kukas, vlasnica kafića Lav u Travnom. A što piju drugi, gleda se i u Teneu na Trešnjevačkom trgu. Na simpatičnom kiosku može se piti i hladno kuhana kava, espresso tonik ili, primjerice, chocolate cookie iced latte. Onima koji pak traže zabavnu kavu ili zabavu uz kavu, svidjet će se Lokma u Tkalči s pravom turskom kavom, kafić Sjedi 5 u istoj ulici, u kojem je kava šarena, Kava&To, u kojem u kavi “sjedi medvjed”, Torrente u Turininoj, u kojem se uz kavu može pušiti i cigara, a i Velvet u Dežmanovoj, u kojem se u virtualnoj knjižnici može čitati više sto tisuća knjiga. 

VIŠE OD 20% TERITORIJA POD OKUPACIJOM

Kakav je danas život u Ukrajini: Kafići oko Majdana su puni, ovdje nikad ne bi pomislili da se nalazite u zemlji u ratu

Današnja obična kijevska trgovina prehrambenim proizvodima izgleda ponegdje čak i impresivnije nego u bilo kojoj susjednoj zemlji. Istovremeno, industrija i energetika su uništeni, deseci gradova i stotine sela su potpuno uništeni ili teško oštećeni, a ekonomija opstaje zahvaljujući zapadnoj financijskoj pomoći. Ipak, prema posljednjim anketama, 88% građana vjeruje i dalje u pobjedu i ne želi nikakve kompromise

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

2X
2Xgeneral
12:07 12.10.2016.

Eliscaffe u dvorištu Ilice 65 prvi je pravi kava-bar i pržionica kave, a vodi ga jedan od najnagrađivanijih barista Hrvatske Nik Oroši. Ako želite popiti lošu kavu i dobro platiti svratite. Od desetak puta što sam bio tamo ( jer mi je blizu ) samo je jednom kava bila OK!!!! što ljudi sve puše ne možeš vjerovati!!!!! u običnim kafićima kava barem 2x bolja!!!