Grad prodaje Samu

K. Beljak: “Ništa nije konačno! Natječajem tek ispitujemo tržište”

Foto: PIXSELL
K. Beljak: “Ništa nije konačno! Natječajem tek ispitujemo tržište”
07.09.2010.
u 11:14
Početna je cijena nekretnine od 8686 četvornih metara 34,562.649 kuna, no konačnu će odluku o prodaji ili najmu donijeti Gradsko vijeće.
Pogledaj originalni članak

Javni natječaj za prikupljanje pismenih ponuda za prodaju nekretnina u vlasništvu Samobora, koji je Grad ovih dana objavio na svojoj internetskoj stranici, Samoborce je nemalo iznenadio. Osim desetak livada i oranica koje gradska vlast planira prodati, na listi se ponuđene imovine našla i dobro poznata građevina - Sama!

Sama je neperspektivna

– Ništa nije konačno! Natječaj je raspisan da bismo vidjeli je li netko uopće zainteresiran za te nekretnine. Pojavi li se potencijalni kupac, o konačnoj će prodaji ionako odlučivati Gradsko vijeće – pravda se gradonačelnik Krešo Beljak, i dodaje da je paralelno s natječajem za prodaju raspisan i onaj za najam poslovnih prostora unutar Same. Hoće li se objekt koji je uime Grada kupila prošla vlast prodavati ili iznajmljivati ovisi, kaže, o tome što će gradu donijeti više novca.

– Jedna je od osnovnih zadaća ove vlasti pronaći način da generira neki novac i zadrži standard na koji su Samoborci navikli. Ovakve neperspektivne nekretnine za Grad su samo opterećenje – zaključuje Beljak i podsjeća da bi pretvaranje bivše Same u okupljalište mladih ili knjižnicu zahtijevalo prenamjenu prostora i novih dvadeset milijuna kuna. Što o prodaji nekretnine, koja s dvorištem doseže čak 8686 četvornih metara i početnu cijenu od 34,562.649 kuna, kaže bivši dogradonačelnik, HDZ-ovac Tomislav Masten.

– Nisu neperspektivne nekretnine, već vlast koja ih ne zna privesti svrsi. Ni jedan se objekt neće urediti sam, po Duhu Svetom, bez pametne financijske politike – negoduje Masten, i dodaje da o politici gradonačelnika i njegovih suradnika dovoljno govori činjenica da se iz dubioza u koje su Grad doveli moraju vaditi prodajom obiteljskog srebra.

– Da Grad zbog novog autobusnog kolodvora nisu toliko zadužili ne bi morali prodavati šakom i kapom. Što je sljedeće? Gradska vijećnica? – kritičan je Tomislav Masten.

Oporba skrivila prodaju?

Na optužbe oporbe gradonačelnik već ima spreman odgovor:

– Da su umjesto Same kupili Autobusni kolodvor ili ulagali u infrastrukturu poput vrtića i škola, problema danas ne bi ni bilo – kaže K. Beljak i poziva zainteresirane za kupnju nekretnina da uvjete sudjelovanja u natječaju potraže na internetskoj stranici Grada Samobora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar sebastian
sebastian
15:19 07.09.2010.

Ovo na slici ne vrijedi vise od pocetnje cijene, katastrofa, to treba odmah srusiti i novo napraviti, cudo jedno, savi se zove Arhitekt, ali nema svaki ukusa !!!!???

SA
samborec
15:23 08.09.2010.

Prema zakonu gradonačelnik nema pravo samobostalno raspolagati sa više od 1 milijun kuna, a kamoli sa oko pedeset milijuna (ili šezdeset.) Mora imati suglasnost Vijeća. Priče o \"ispitivanju tržišta\" su obična glupost, jer bi onda raspisao poziv za iskazivanje interesa. Na potezu je Državno odvjetništvo. međutim, pošto je Beljak u \"vladajućima\" neće mu se ništa dogoditi. Ukoliko se netko želi javiti mora dati jamčevinu, dakle nije to nikakvo ispitivanje tržišta nego lov u mutnom baš u trenutku dok se donosi novi GUP koji je potpuno drugaćiji nego što je bio u javnoj raspravi. Gdje su samobosrki arhitekti, gdje je urbanistički inspektorat. Ove nekretnine nisu Beljakove nego naše i sramota je ovo što se radi!