VELIKI PROJEKT

Kamen temeljac za Domovinski most

15.07.2002.
u 00:00
* Most je jedan od šest objekata budućeg Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba, jednog od najvećih i najizazovnijih ekoloških zahvata u Europi
Pogledaj originalni članak

ZAGREB- Na lijevoj obali Save u produžetku Radničke ceste danas će u 10 sati biti svečano položen kamen temeljac Domovinskog mosta. Most vrijedan 24 milijuna eura gradit će Industrogradnja a, prema ugovoru s investitorom, Zagrebačkim otpadnim vodama (ZOV), radovi bi trebali biti završeni za 24 mjeseca.

Početak gradnje Domovinskog mosta za Zagreb je velik događaj. Grad će dobiti još jedan most - posljednji je, Jadranski, sagrađen prije 21 godinu - koji će preko industrijske zone na Žitnjaku povezati istočni dio Zagreba sa Zračnom lukom Pleso. No, važan je i kao sastavni dio budućeg Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (CUPOVZ), jednog od najvećih i najizazovnijih ekoloških zahvata u Europi. Mostom će proći vodovodne cijevi koji će na lijevu obale Save dovesti pitku vodu s vodocrpilišta Črnkovca, te kanalizacija koja će se na lijevoj obali priključiti na uređaj za pročišćavanje u Ivanjoj Reki i tako od zagađenja zaštititi podzemlje s pitkom vodom.

Domovinski most gradit će se prema prvonagrađenom natječajnom radu iz 1998. godine, autorica Rajke Veverke i Martine Balić iz Hrvatskog instituta za mostove i konstrukcije. Prvi naš most koji su projektirale žene bit će ravan, betonski, poluovješen na četiri stupa o koje su ovješeni kosi zatezi kabela. Bit će dug 879 metara, a širok 34 metra. Sredinom mosta prolazit će tračnice, sa svake strane po dve kolničke trake, te uz rub mosta biciklističke i pješačke staze. Pod mostom će u petodijelnom sanduku biti četiri kanalizacijske i jedna vodovodna cijev.

Sve investitorske obveze preuzeo je ZOV, s kojim je Grad Zagreb potpisao koncesionarski ugovor. ZOV će nakon gradnje preuzeti i upravljanje uređajima i to do 2028. godine, kada će ih preuzeti Grad Zagreb. Tvrtka ZOV objedinila je njemačke koncesionare WTE Wassertechnik (nositelj projekta) i RWA Aqua iz Essena te zagrebačku Vodoprivredu.

B. Crnčević

Pogledajte na vecernji.hr