NEVRIJEME

Kiša i gromovi iskapčali struju

07.08.2002.
u 00:00
* Zbog nevremena je djelovala i protugradna obrana, pa su izbjegnute veće materijalne štete
Pogledaj originalni članak

Istočni i zapadni dio grada veći dio dana bez struje, problemi u prometu, poplavljena dvorišta i podrumi te 28 litara kiše po četvornom metru na Griču, rezultat su jučerašnjeg nevremena što je poharalo Zagreb. Zbog nevremena je djelovala i protugradna obrana, pa su izbjegnute veće materijalne štete, a kako smo doznali od dobro upućenog izvora otopine srebrojodida, kojom se bori protiv tuče, više gotovo da nema u zalihama. To je otežavajuća okolnost jer se danas očekuju nove vremenske nepogode.

Udar groma, jučer rano ujutro, uzrokovao je pad žice u Zemunskoj ulici 39, pa je dio Dubrave ostalo bez struje od 7 do 18 sati. Slično je bilo i u dijelu Maksimira gdje struje nije bilo od 7 do 17 sati, zbog kvara na visokonaponskoj mreži dviju trafostanica u Vidovcu. Kvar na visokonaponskoj mreži uzrok je nestanka struje od 10 do 17.30 sati u Kraljevcu, Goljaku, Zelengaju, Kozarčevoj i Radničkom dolu. Šteta nastala na viskonaponskom kabelu bez struje je ostavila i zapadni dio grada. Jankomir, Ljubljanska i Škorpikova ulica struju su dobili tek jučer kasno poslijepodne.

Dok se Zagreb oporavljao od posljedica jutarnjeg nevremena, nekoliko minuta nakon 16 sati pogodilo ga je novo. Grmljavina je uzrokovala povremena iskapčanja automata na trafostanicama u Vardarskoj i Malinovoj ulici.

Poslijepodne je došlo i do nekoliko zastoja tramvaja uzrokovanih nevremenom. Tako je vodena bujica nanijela zemlju na tramvajsku prugu kod Gračana, pa tramvaji broj 15, linije Mihaljevac - Dolje, nisu vozili od od 17.35 do 17.50 sati. Od 17.50 do 18.20 nisu vozili tramvaji u smjeru Savskog mosta zbog kvara tramvaja br 17 uzrokovanog nevremenom. Drugi zastoj u smjeru Savskog mosta se ponovio u 18.10, kod Prisavlja, zbog automobila koji je upao u raskopani dio tračnica, prekriven kišom. Zastoj je trajao do 18.32 sata.

Nevrijeme je uzrokovalo i prometnu nesreću kod Slunja, pa su autobusi iz smjera Splita, Zadra i Rijeke prema Zagrebu, kasnili oko sat. Oluja je razlog kvara na pružnoj signalizaciji kod Zagreba, zbog čega su vlakovi iz smjera Karlovca, Siska i Novske kasnili na zagrebački Glavni kolodvor desetak minuta.

Našu redakciju za vrijeme olujnog nevremena zvali su brojni građani kojima je kiša poplavila podrume, stanove i dvorišta. Među njima je i 78-ogodišnji Mijo Juranić iz Zaprešića, kojem je vodena bujica umjesto u slivnike skrenula u dvorište, koje je bilo potpuno poplavljeno. Čitateljici Maji Šikić jučer je dva puta bio poplavljen stan na Kuniščaku. (T. Oh., Ma. R.)

Pogledajte na vecernji.hr