Iz vinarske obitelji Šember

Kraljici je vino u malom prstu

Foto: Marko Prpić
30.12.2015., Jastrebarsko - Poljoprivredno gospodarstvo Sember, vinska kraljica Lucija Sember. Obitelj Sember ima vinsku tradiciju dugu 200 godina a trenutno proizvode vino u amforama. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Pixsell
28.03.2013., Jastrebarsko - Vinarija obitelji Sember, otvaranje prve velike amfore, rajnskog rizlinga. Proslogodisnja berba koja se odbavila u 10. mjesecu prosle godine podarila je zlatni nektar osebujnog okusa, koje je ova poznata vinogradarska obitelj p
28.03.2013., Jastrebarsko - Vinarija obitelji Sember, otvaranje prve velike amfore rajnskog rizlinga. Proslogodisnja berba koja se obavila u 10 mjesecu prosle godine podarila je zlatni nektar osebujnog okusa koje je svoju fermentaciju i dozrijevanje zavrs
04.01.2016.
u 14:15
Aktualna vinska kraljica Zagrebačke županije u Jaski s obitelji njeguje specifičan stil proizvodnje vina u amforama, ali i pjenušca
Pogledaj originalni članak

Poznata jaskanska vinarska i vinogradarska obitelj Šember kult vina s generacije na generaciju njeguju više od sto godina, a ove su godine trud okrunili krunjenjem svoje kćeri Lucije za vinsku kraljicu Zagrebačke županije. Četrnaesta po redu vinska kraljica Lucija Šember studentica je druge godine ekonomije, no u obiteljskom je poslu, baš kao godinu dana stariji brat student agronomije Nikola i sestra Klara, od malih nogu. Iako je zgodna i pristojna djevojka koja reklamira i pronosi vina i vinsku tradiciju zagrebačkog prstena, Luciju smeta što većina misli da se kraljicom postaje na temelju izgleda. Vinska kraljica kruni se na osnovu znanja o vinu i enologiji.

Samo ih troje u Hrvatskoj

A obitelj Šember nakon sto godina napravila je iskorak u proizvodnji vina. Zbog zahtjeva tržišta pojačali su proizvodnju pjenušaca, a unatrag četiri godine počeli su proizvoditi vino u amforama ukopanim u zemlju. Upravo to vino, Quevri, u 2015. proglašeno je najboljim bijelim vinom u Hrvatskoj. Osim Šembera, još samo dvoje profesonalnih vinara proizvode takvo vino. Ostali, eventualno, za svoje potrebe.

– Riječ je o potpuno drugačijem stilu vina. Amfore su uvezene iz Gruzije i stoje ukopano u tlo. Napunimo ih bobicama rizlinga koje fermentiraju same od sebe, bez ikakvih dodataka. Samo što priroda da. U amfori grožđe stoji pola godine, a još godinama stoji u drvenim bačvama. Na početku su imali samo amforu od 500 litara, a nabavili su još jednu od 1500 litara. Tako da mi sad imamo vino Quevri iz 2011. – objasnio je Zdenko Šember. Butelja Quevria je otprilike dvostruko skuplja od ostalih butelja.

Bitna im je kvaliteta

Obitelj je, kaže kraljičina majka Ivanka Šember, maksimalno posvećena obiteljskom poslu, a umjesto na količini inzistiraju na kvaliteti. Pjenušac su počeli proizvoditi 1997. godine, no nije bio popularan u našoj kulturi. Proizvodili su oko 5000 butelja.

No u posljednje vrijeme kultura ispijanja pjenušca se promijenila i sada proizvode oko 20.000 butelja. Što se potražnje tiče, mogli bi i više. Lucija Šember peta je vinska kraljica iz Jastrebarskog na što su ponosni njezini sugrađani i gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je posjetio njezinu obitelj.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.