U nedjelju i ponedjeljak

Kravat pukovnija od nedjelje se vraća na zagrebačke ulice

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Velika smjena straže Kravat pukovnije povodom Dana kravate
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Velika smjena straže Kravat pukovnije povodom Dana kravate
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Velika smjena straže Kravat pukovnije povodom Dana kravate
28.05.2021.
u 16:03
Novost u odnosu na prethodne godine je da će se postorjavanje i pokret pješačkog postroja održavati ispred Etnografskog muzeja te će na istom mjestu biti upriličen i završetak ceremonije.
Pogledaj originalni članak

Počasna satnija Kravat pukovnije vraća se na zagrebačke ulice, i to u nedjelju, na Dan državnosti te u ponedjeljak, na Dan Grada Zagreba. 

 Academia Cravatica u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba upriličit će svečanu Smjenu straže Kravat pukovnije, a kao i prethodnih godina ceremonija će se održavati kontinuirano do 18. listopada i to svake subote, utvrđenim državnim praznicima i ostalim svečanim prigodama.

- U vrijeme Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću dio vojnika hrvatske lake konjice, na glasu po iznimnom junaštvu, pristupio je francuskoj vojsci. Vojničke vještine i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su utemeljenjem hrvatske pukovnije Royal Cravates u sklopu francuske kraljevske vojske 1664. godine. Osobiti pečat odorama davao je crveni rubac – kravata koju su djevojke vezale mladićima oko vrata prije odlaska u rat. Hrvatska kravata prepoznata je u Francuskoj, a nakon toga i u cijelome svijetu. Danas nezaobilazni modni dodatak svakog muškarca, potječe od tih hrabrih hrvatskih vojnika - objašnjava zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić te dodaje kako će se obnovljena Smjena straže, utemeljena na povijesnim činjenicama moći vidjeti u ceremoniji na atraktivnim turističkim lokacijama.

Ceremonija smjene straže počinje u 11.00 sati i završava u 12.35 svake subote te utvrđenim državnim praznicima i svečanim prigodama, a program izvodi 13 pješaka i 4 konjanika. Novost u odnosu na prethodne godine je da će se postorjavanje i pokret pješačkog postroja održavati ispred Etnografskog muzeja te će na istom mjestu biti upriličen i završetak ceremonije.

 - Etnografski muzej je nacionalni muzej prve razine. U misiji smo unaprijeđivanja spoznaje o potrebi očuvanja etnografske baštine i kulturnih identiteta te na taj način služimo društvu i zajednici. Sama zgrada Muzeja zaštićeni je spomenik kulture, a dio je šire spomeničke cjeline tzv. Zelene potkove Grada Zagreba. Zanimljivo je i da je dio ostavštine biskupa Strossmayera otkupljen za Muzej sredinom 20. stoljeća, dok se u zbirci prekrivača i prostirki čuva preko 30 ćilima iz obiteljske kolekcije posljednjeg hrvatskog bana Antuna Mihalovića. Etnografski muzej naša je neprocjenjiva poveznica s poviješću i bogatom baštinom te nas raduje što će biti i važan dio ceremonija Kravat pukovnije -  istaknula je Ivana Lušić u ime Etnografskog muzeja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.