Gušti su gušti

Kušanje najboljih vrsta rakije do mile volje za 35 kuna

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Hedonica
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Hedonica
Foto: Privatni album
Robert Demo
Autor
Mateja Šobak/VLM
04.11.2013.
u 10:00
Hedonica je prva kušaonica rakije otvorena u Zagrebačkoj županiji. Otvorili su je Kristina Vugrin i Tomislav Mahović, a autohtona je rakija od jabuka
Pogledaj originalni članak

Kušati najbolje vrste rakije do mile volje za 35 kuna, a najdražu kupiti za 70 kuna i ponijeti kao suvenir i sjećanje na lijepu uspomenu sa samoborskog Vrhovčaka... Tako se najbolje u kratkim crtama može opisati Hedonica, prva kušaonica rakije u Zagrebačkoj županiji. Otvorili su je Kristina Vugrin i Tomislav Mahović, kod kojih se može probati i njihov autohtoni proizvod, rakija od jabuka.

– Baza nam je samo voće, bez ikakvih aroma, odnosno potpuno bez kemija – objasnio je Tomislav Mahović u čijoj se rakijarnici može naći rakija od šljiva, kruški, loze, meda, jabuka, oraha, šipka, a i vinjak. Kako objašnjava Mahović, izrada “Mihaela” posebno je složena.

– Imamo vlastito vino od kojeg zatim kuhamo rakiju te je na tri godine spremamo u bačve. Tek tada vinjak se može isprobati – objasnila je Kristina Vugrin te dodala kako i travaricu “Vilu z Vrha” rade prema vlastitu receptu. Plan im je svoju ponudu proširiti i na pojedine trgovine i restorane, iako, kažu, kad se pije u Hedonici, doživljaj je posebniji.

– Selo na taj način živi i čuvaju se korijeni. Kako se nalazimo na vinskoj cesti, računamo da će kod nas zastati izletnici koji organizirano posjećuju Samobor, ali i oni koji jednostavno žele uživati u nečem novom – rekla je Vugrin te dodala kako se, nakon kušanja, njihove rakije mogu kupiti i u pakiranjima od pola litre, odnosno tri decilitara te je njihova cijena 70, odnosno 60 kuna.

Partneri do ljeta sljedeće godine planiraju otvoriti i smještajne kapacitete na katu iznad kušaonice za sve one koji, nakon degustacije, na Vrhovčaku požele i ostati.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BO
boston
11:59 04.11.2013.

Alkoholizam je opaka stvar, pogotovo kad se cuganje prikriva iza "kusanja".