parovi

Ljubav cvjeta u ZOO-u: Lav Leo ima harem, leopard Tadzik se oženio, a tapir Robi obožava čvenkove

Foto: ZOO Zagreb
Foto: ZOO Zagreb
Foto: ZOO Zagreb
Foto: ZOO Zagreb
Foto: ZOO Zagreb
Ljubav u Zoološkom vrtu
Foto: ZOO Zagreb
Foto: ZOO Zagreb
08.09.2021.
u 11:00
Provjerili smo kakvi su ljubavni odnosi u Zoološkom vrtu
Pogledaj originalni članak

Nije Sulejman Veličanstveni, ali ima svoj harem. Afrički lav Leo u Zoološkom vrtu pravi je zavodnik, a brine se o čak tri žene: lavicama Nyoti, Ayani i Uzuri. Kod njih poligamija nije tabu-tema. Štoviše, preferiraju da je samo jedan alfa-mužjak u čoporu ženki, a čim dođe neki mlađi, otjera onog starog koji dalje živi samotnjačkim životom. A osim situacije u nastambi petnaestogodišnjeg kralja maksimirske džungle, provjerili smo i kakve su ljubavne okolnosti u ostalima.

Mravojed nosi mladunče

Jedini novopečeni par su trenutačno kineski leopardi Tadzik i Odilia. Kršni je Poljak u Zagreb stigao još prije četiri godine, a lani se “vjenčao” s prekrasnom Austrijankom koja je u kolovozu stigla iz Haaga.

– Imali su u međuvremenu, odnosno sad u svibnju već i mladunče, ali je nažalost uginulo nakon nekoliko dana. Takvo nešto nije ništa neobično u svijetu životinja s obzirom na to da je prvorotkinja. No dobra je stvar što su sposobni razmnožavati se, a primijećeno je i njihovo ponovno parenje. Svako mladunče kineskog leoparda izuzetno je važno jer su predstavnici ugrožene vrste – govori Dijana Beneta, kuratorica za sisavce u ZOO-u. Dvogrbim devama pak, baš kao i lavovima, nije strana poligamija. No ove zagrebačke ipak žive u složnoj bračnoj zajednici, a sudbonosno su si “da” izrekli još prije deset godina.

Foto: ZOO Zagreb

– Mužjak Abdul je star 11 godina, a okoćen je u Brnu, dok Aisha, njegova žena, na svijet stigla u Herbersteinu. Ove godine slavi 18. rođendan. Super se slažu, ali nisu nikad imali potomke – kaže D. Beneta.

Zebre Gustav i Sabina jednako kao ove kraljice pustinje ljubuju već dugi niz godina, točnije od 2013. U tom su periodu imali četvero mladunaca. Prva im je beba, mužjak Dado, otišla prije pet godina u Beograd, a trogodišnja Cheeza lani se preselila u Brasov. Treća beba Iskra, kojoj su prošle godine ime nadjenuli vatrogasci, nažalost je uginula prije nekoliko mjeseci pa je s roditeljima zebrama trenutačno samo njihovo četvrto dijete – Marty, sin koji je rođen u travnju.

Što se pak divovskih mravojeda tiče, Oliver i Ariel zajedno su od 2017. godine, odnosno otkako su nju doveli iz Amsterdama. Oliver je pravi primjer dobrog supruga, ali i tate, jer tijekom trudnoće stoji nad svojom družicom koja leži na boku. Nakon što se ženka okoti, svoje mladunče na leđima nosi punih devet mjeseci.

– On je iz Cotswolda, a star je sedam, dok je Ariel godinu mlađa. Imali su sina Njofru, koji se okotio prije godinu dana, a prošli je mjesec otišao u Pecs prema preporuci koordinatorice u sklopu europskog uzgojnog programa – objašnjavaju u ZOO-u.

Foto: ZOO Zagreb

Jedan od najpoznatijih tandema ondje su zasigurno crvene pande, odnosno purger Popi kojemu je vatrena Njemica Ema stigla 2015. Trenutačno u svojoj nastambi caruju sami jer su im se djeca, Grga, Dudek i Regica, rasula po svijetu. Vrsta je to koja baš ne voli druženja pa većinu godine provode svaki na svojem kraju kuće.

– Iako većinom žive samostalno, postoji komunikacija između jedinki putem mirisa, zvukova i vizualnih signala. Pare se početkom zime, a ljeti ženka koti najčešće dva mladunca u jazbini – objašnjavaju D. Beneta i edukatorica Marija Starčević.

Vukovi su jako vjerni

Alpake su među najdugovječnijim ljubavnicima ondje, a drže i rekord u broju svojih potomaka. Jasper i Annika su se spojili još prije desetak godina u Augsburgu, a zajedno su se preselili u metropolu 2014. Iste su godine u Zagrebu dobili Ingolinu, a 2018. Flekicu te su u međuvremenu imali i još jednu ženku te mužjaka koji nisu stigli ni dobiti ime prije nego što su otišli u drugi vrt, odnosno farmu.

Južnoamerički nizinski tapir Robi svoju dugogodišnju partnericu Adinu i dandanas izvodi na čvenkove. Obožavaju zajedno trčati, istraživati, kupati se, penjati, izležavati..., a ne prođe ni dan da ne padne kakav poljubac surlama. Tijekom deset godina imali su Bonyja, Suzanu i Taru. Bony je otišao trbuhom za kruhom u Italiju, dok su djevojke ostale s mamom i tatom. Vučji par Wotan i Romana, on Čeh, a ona Rumunjka, također ljubuju već dugi niz godina, a ljubav je to koja će trajati, čini se, čitav život budući da su vukovi izrazito vjerni svojim partnerima. Trenutačno su sami, iako su imali dva sina i kćer Bellatrix, koja je prije dvije godine otišla u Osijek. 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZO
zoranos
16:50 08.09.2021.

Sad su se i životinje počele ženiti???