IDUĆI TJEDAN

Međunarodni dan animacije u zagrebačkom muzeju: Projekcije filmova, performansi, 'speed dating'...

Foto: Muzej suvremene umjetnosti
U Muzeju suvremene umjetnosti: Međunarodni dan animacije
Foto: Muzej suvremene umjetnosti
U Muzeju suvremene umjetnosti: Međunarodni dan animacije
18.10.2024.
u 16:00
Pored toga, održat će se i promocije knjiga snimanja suvremenih hrvatskih animiranih filmova “Manivald” i “Morana”, koje su izdanja prvog kolanakladničke aktivnosti udruge ASIFA Hrvatska, a uključuju predprodukcijski radni materijal dva autorska kratka animirana filma redateljice Chintis Lundgren i redatelja Simona Bogojevića Naratha
Pogledaj originalni članak

U organizaciji ASIFA Hrvatske, ogranka međunarodnog društva animiranog filma, u iduću subotu  u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, obilježit će se Međunarodni dan animacije. Međunarodno udruženje animiranih filmova osnovalo je 2002. Međunarodni dan animacije u znak sjećanja na prvo javno prikazivanje animiranog filma 28. listopada 1892.godine u Parizu, kada je francuski izumitelj Émile Reynaud prikazao seriju animiranih slika nazvanu "Pantomimes Lumineuses" uz pomoć svog izuma, praxinoskopa, u muzeju Grévin.

Ovaj se jedinstven događaj danas obilježava u više od 50 zemalja.Ovogodišnje izdanje Međunarodnog dana animacije donosi natjecateljski i popratni program, a Izdvajaju se projekcije animiranih filmova, promocije knjiga, performans, radionica za djecu,masterclass i poseban program Animaklik namijenjen studentima animacije. Cilj je obilježavanja podići svijest o važnosti animacije u filmskoj i vizualnoj umjetnosti. Natjecateljski program prikazuje u dva bloka (18:00 i 20:00 sati, dvorana Gorgona) ukupno 20filmova, 12 profesionalnih i 8 studentskih, te predstavlja projekcije animiranih filmova hrvatskih autora, kao i filmove nastale u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji tijekom protekle godine.

Filmove je odabrala selekcijska komisija koju su činili Kata Gugić, Božidar Trkulja i Matea Kovač, dok će nagrade najboljima dodijeliti tročlani stručni žiri u sastavu Margit Antauer, Irena Jukić Pranjić i Laura Martinović. Nakon svakog bloka projekcija, održat će se i kratki razgovori s autorima prikazanih filmova. Moderatorica razgovora je Petra Zlonoga. Bogat dječji filmski program donosi izbor nagrađenih animiranih filmova iz ovogodišnjeg izdanja RAFI festivala i radionicu za djecu. Filmski sadržaj uključuje profesionalne radove kreirane posebno za djecu, omogućujući mladim gledateljima da uživaju u raznolikosti kreativnog izražavanja kroz animaciju. Radionica stop animacije namijenjena je djeci u dobi od 8 do 10 godina koja žele istražiti svijet kreativnog stvaranja.

Kroz ovu tehniku animacije, sudionici će naučiti kako fizičkom manipulacijom nepokretnih predmeta stvoriti iluziju pokreta, te se na praktičan način upoznati s osnovama izrade animiranog filma. Voditeljica radionice je Katrin Novaković. U popratnom programu planiran je još sedmosatni animirani performans Thomasa Volde i Ivane Volde Stani! Akcija! Ponovi!, koji je manifestacija samoiscjeljivanja kroz ispitivanje dualnosti animirane slike i izvedbe uživo.

VEZANI ČLANCI:

Pored toga, održat će se i promocije knjiga snimanja suvremenih hrvatskih animiranih filmova “Manivald” i “Morana”, koje su izdanja prvog kolanakladničke aktivnosti udruge ASIFA Hrvatska, a uključuju predprodukcijski radni materijal dva autorska kratka animirana filma redateljice Chintis Lundgren i redatelja Simona Bogojevića Naratha. Dio programa za profesionalce iz područja animacije i srodnih kreativnih industrija čini materclass Filipa Filkovića Philatza "Umjetna inteligencija u režiji".

Na masterclassu će redatelj i vizualni umjetnik Philatz otkriti načine primjene novih tehnologija u vlastitom kreativnom radu, pokazati kako nove tehnologije utječu na stvaralački proces autora, koliko inspiriraju, mogu li skratiti vrijeme produkcije, mogu li je učiniti jeftinijom te kako gospodariti novim tehnologijama i zadržati originalnost.Organiziran je i novi program Animaklik, s fokusom na povezivanje mladih animatora i producentskih kuća. Namijenjen je studentima animacije, a nudi priliku za predstavljanje radovakroz kratke prezentacije, "speed dating" s producentima te otvaranje novih profesionalnih kontakata i suradnju na budućim projektima. Voditeljica programa je producentica i edukatorica Maša Udovičić.

Autor ovogodišnjeg vizuala Međunarodnog dana animacije je Bill Plympton, nagrađivani animator poznat po filmovima kratkog i dugog metra, kao i glazbenim spotovima. Nominiran je za nagraduOscar 1987. s kratkim animiranim filmom Your Face te 2005. s kratkim filmom Pas čuvar.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.