planovi

Milan Bandić osniva stranku za nove izbore u gradu

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
02.09.2013., Zagreb - U Palinoveckoj ulici broj 40 gradonacelnik grada Zagreba Milan Bandic otvorio je novi objekt Djecjeg vrtica Kustosija - Vrbani III. Milan Bandic, jelena Pavicic Vukicevic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
08.01.2015., Zagreb - Slavoljuba Bulvana 22, zgrada u kojoj je sjediste nove udruge Klub Milana Bandica. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/ PIXSELL
20.12.2014., Sibenik - Predsjednik Narodne stranke Reformista Radimir Cacic odrzao je konferenciju za medije. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
09.01.2015.
u 12:00
Udruga bi do 1. ožujka trebala postati strankom, o čijem imenu se još razmišlja, a time bi Bandić nastavio svoj politički put
Pogledaj originalni članak

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima udrugu građana koja nosi njegovo ime, a riječ je zapravo o inicijativi za osnivanje stranke koju Bandić najavljuje još od parlamentarnih izbora 2011. godine.

Ideja još od studenoga

Udrugu Klub Milana Bandića 29. prosinca prošle godine osnovala je Jelena Pavičić-Vukičević, Bandićeva suradnica koja je u prošlom mandatu bila zamjenica gradonačelnika, a sada je potpredsjednica Gradske skupštine i predsjednica Kluba zastupnika Nezavisne liste Milana Bandića koji broji 17 zastupnika.

Registrirana je na kućnoj adresi J. Pavičić Vukičević u Bulvanovoj ulici.

Udruga bi, navodno, u stranku trebala prerasti do 1. ožujka, a o njezinu se imenu još razmišlja. J. Pavičić-Vukičević jučer nam nije željela ništa reći o udruzi koju je pokrenula, a kojoj su osnivači, uz nju, i gradski zastupnici s Bandićeve liste Darko Katuša i Dragica Nikolić.

Bandić platformu za osnivanje stranke očito najlakše vidi kroz udrugu, baš kao i Radimir Čačić čija je Narodna stranka – reformisti rođena iz udruge Inicijativa za osnivanje narodne stranke – reformista. O osnivanju Bandićeve stranke u gradskim političkim krugovima govori se otkada je izišao iz pritvora, kao i o ponavljanju izbora.

O izazivanju izbora nagađalo se uoči donošenja proračuna za 2015. godinu, no gradskim zastupnicima, pa ni onima s njegove liste, nije bilo u interesu da se ponavljaju izbori za Gradsku skupštinu. A u slučaju rušenja proračuna, ponavljaju se izbori za gradonačelnika i Skupštinu.

Uz to je Darinko Kosor, predsjednik Skupštine, kao rezervnu podršku za proračun imao zastupnike HDZ-a, s kojima je HSLS u koaliciji na nacionalnoj razini. Gradonačelnik Bandić navodno ostavku nije želio dati ni zbog predsjedničkih izbora, želeći prvo vidjeti njihov rezultat.

Čelnici političkih stranaka u gradu sve glasnije spominju izbore za gradonačelnika, a Bandićevu ostavku očekuju prije ljeta. Stoga već neko vrijeme razmišljaju i razgovaraju o kandidatima i koalicijama s kojima bi mogli sudjelovati na izborima za gradonačelnika. Naime, u lipnju, ne podnese li Bandić ostavku, njegova zamjenica Sandra Švaljek službeno bi postala gradonačelnica.

Priču o izborima mogao bi spriječiti Ustavni sud na kojemu se ocjenjuje ustavnost sudske odluke kojom je Bandiću zabranjeno obavljanje poslova gradonačelnika.

Testiranje podrške birača

Politički analitičar Žarko Puhovski drži da je politička aktivnost Bandiću prirodna i da je situacija u kojoj se našao – da ne smije raditi – za njega teško izdrživa.

– No, ne vidim politički smisao izbora za gradonačelnika bude li mu zabranjeno obavljanje poslova iz te domene. Osim da on testira podršku među biračima za koju znamo da je ima. U gradu bi Bandić mogao i ojačati zbog postupaka koji se vode protiv njega – kazao je Puhovski.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

LE
LeonardS
13:08 09.01.2015.

Bravo Bandiću, sad ćemo vidjeti da li će se primjeniti isti kriteriji kao i kod Čačića, sa jednom velikom razlikom što Bandić nije osuđen a Čačić je još uvjek u statusu zatvorenika, do isteka 22 mj kazne, ili nisu za sve isti zakoni?????

MA
manuutd
12:20 09.01.2015.

Idemo Milane...Nazovi ju Radnička stranka Hrvatske, idemo delati, ne! HSR ili hrv str,rada ...razmisli o prijedlogu :)))

PE
petrapoo
14:23 09.01.2015.

To su sve špekulacije.