Autocesta Zagreb-Sisak

Milanović napao Bandića, a krivac Hrvatske autoceste pod njegovom nadležnošću

Milanović napao Bandića, a krivac Hrvatske autoceste pod njegovom nadležnošću
07.06.2014.
u 14:30
Završetak autoceste na čvoru Jakuševec zapeo je na imovinsko pravnim odnosima jer je HAC vlasnike htio isplatiti po 140 kuna po četvornom metru, a nakon tužbi izborili su se za 100 eura
Pogledaj originalni članak

Nakon što je premijer Zoran Milanović oštro na sjednici Vlade napao gradonačelnika Milana Bandića, optuživši ga da "6-7 godina ne zna riješiti imovinsko-pravne odnose", pa je upitno kad će biti gotov dio autoceste od Dugava, tj. Ranžirnog kolodvora, zbog čega će se autocestom Zagreb - Sisak od jeseni moći tek od Gorice, a ne i Buzina, vlasnici spornih zemljišta poručuju mu da je pobrkao nadležnosti.

Otkup još traje

–Ne branimo Bandića, no novac nam ne treba dati Grad već Hrvatske autoceste kojima je nadređeni premijer, te su i rješenja koja mora izdati gradska uprava samo formalnost- smatra Ivica Bacurin, jedan od vlasnika zemlje, koji problem vide u manjku novca u HAC-u, koji je stvar mogao riješiti još prije tri godine.

Riječ je o dijelu trase između obilaznice i budućeg čvora Jakuševac te Odre (kod američke ambasade), duljine 4 kilometra. Ondje je HAC za autocestu još 2008. započeo otkup zemljišta od vlasnika, no po poljoprivrednim, a ne građevinskim cijenama.

–Od stručnjaka smo tada zatražili mišljenje i dobili zeleno svjetlo da smo u pravu i da je riječ o građevinskom, a ne poljoprivrednom zemljištu. Nakon toga krenuli smo u borbu pa je većina ljudi odbila prodati kvadrat zemlje za 140, kasnije 210 kuna - kazao je Bacurin. Nakon što je HAC zatražio i dobio dozvolu za izvlaštenje, u borbu na strani vlasnika stali su odvjetnici Mirko i Mira Matuško i Hrvoje Vukosavić.

–Rješenje o izvlaštenju palo je na Ministarstvu pravosuđa jer je jasno da je ona zona u kojoj je ucrtana cesta automatski građevinska, a ne poljoprivredna i da se ljude mora isplatiti računajući vrijednost građevinske namjene - kazao je Vukosavić. Nakon što je poništeno svih 200-tinjak rješenja, angažiran je novi vještak koji je cijenu kvadrata procijenio na oko 100 eura.

Sve su znali

–Već 2011. HAC je znao da je izgubio spor i da mora vlasnicima isplatiti cijenu građevinskog zemljišta i sve su mogli riješiti već tada, no do danas je ostalo još 20 posto neriješenih slučajeva - ističe Matuško.

Iz HAC-a kažu da je riječ o upravnom postupku koji još traje pred Gradskim uredom za imovinsko-pravne poslove pa su izvedeni radovi koji su bili mogući.

–Rok završetka ovisi o rješavanju predmeta, na čiju dinamiku ne možemo utjecati - kazala je Kata Kuprešak iz uprave HAC-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
18:22 07.06.2014.

Eto jos jedan dokaz koliko Zoki ima veze s realnoscu. Ja si ozbiljno mislim da faca ima psihijatrijski poremecaj.

BS
bstrabi2
11:43 08.06.2014.

Milanović.Nije Bandić Linić.Bandić te odavno prokužio.I ne bacaj svoju nesposobnost na drugog.Ne pije vodu....

ZA
zagorjedotokia
15:45 08.06.2014.

Još jedan "biser" u niski! Nevjerovatno koliko svakom svojom izjavom pokazuje neznanje i nesposobnost. Gospodin Bahati Svadljivko /čitaj kao Premijer/ po oničaju lupa po svima. Čudim se da nije i u ovom slučaju opleo po desnici. Kakva god vlast dođe poslije ove, u jednome ju ne može nadmašiti: neznanju, svadljivosti, bahatosti i nesposobnosti. Upssss pa to su 4 stvari.