Kakva mu je sudbina?

Minus dosegnuo 1,2 milijarde kuna, treba li ukinuti Holding?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Minus dosegnuo 1,2 milijarde kuna, treba li ukinuti Holding?
11.05.2013.
u 14:12
Više od 11 000 zaposlenih, dodjele jubilarnih nagrada u iznosima od nekoliko desetaka tisuća kuna, božićnice i regresi, zbog čega više od godinu dana traju pregovori između sindikata i uprave, Holdingov budžet sigurno ne može više izdržati.
Pogledaj originalni članak

S minusom od 1, 2 milijarde kuna dočekat će novu gradsku upravu Zagrebački holding, najveća javna tvrtka u gradu. Neriješeno je pitanje i potpisivanje novog kolektivnog ugovora sa sindikatima, a megatvrtka nastala 2006. godine okupljanjem 23 gradske tvrtke nije kao prije četiri godine, kada se kupio novi vozni park ZET-a gradska zlatna koka, nego upravo problem s kojim se trebaju suočiti.

Gomila problema

Više od 11 tisuća zaposlenih, dodjele jubilarnih nagrada u iznosima od nekoliko desetaka tisuća kuna, božićnice i regresi, zbog čega više od godinu dana traju pregovori između sindikata i uprave, Holdingov budžet sigurno ne može više izdržati. Manje su i subvencije iz gradskog proračuna pa je tako ZET započeo godinu s 200 milijuna kuna manje nego je to predvidio u svom planu za 2013. Problem su i neprodani stanovi u naselju Sopnica Jelkovec na čije čuvanje se godišnje troše milijuni. S mrtvim kapitalima, Tvornicom željezničkih vozila Gredelj i Zagrepčankom, također je isti problem, a interes za njihovu kupnju još nitko nije iskazao.

Tko je odgovoran?

Na čelu Uprave već drugi mandat je Ivo Čović. Iako su članovi skupštine Holdinga, među kojima su HDZ, HNS, HSLS prije njegova ponovnog imenovanje govorili da ga neće podržati, te da je on glavni krivac za loše poslovanje, na kraju su popustili. Sam Čović smatra kako tvrtku vodi u pravom smjeru i da bi ona bila u plusu bez obveza koje im je natovario, dok je to mogao, Milan Bandić. U kupnju zemljišta i gradnju stanova u Sopnici koji najviše opterećuju tvrtku, po Čoviću se nije trebalo ni upuštati.

>>Ukupni dug Grada 520 mil. kn, ali nije pred financijskim slomom

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.