Pizza ili sendvič? Želite li od umaka senf, kečap ili majonezu? Uobičajena su to pitanja u zalogajnicama s brzom hranom, a odsad i na Zrinjevcu, gdje se održava peti festival Slatki gušti. Pod imenom Zrinjevački cirkus, kako, uostalom, i sam naziv kaže, skrivaju se majstori zaslužni za pretvaranje slane hrane u slatke poslastice.
– To vam je zapravo biskvit na kojem je, umjesto klasičnih slanih dodataka kao što su salama, sir, šunka ili kobasica, razno voće. Ljudima je simpatično, pa naruče sendvič za 15 kuna ili četvrtinu pizze za 20 – objasnila je Sara Ivankić, za čijim se štandom na festivalu može isprobati i sladoled, gumeni bomboni, čokoladni štapići i lizalice, ali i more pralina iz tvornice Bolero čokolada.
A da je upravo “čoksa” omiljeni desert mnogima, znaju i Lucija Nemanić te Franciska Pavičić, koje nude deserte “Lucija slastica”.
– Makaroni, već pakirani miješani kolači, ali i torte, naravno. Imamo jaffu, ferrero, rafaello, malina cheescake, baš sve okuse koji se mogu poželjeti – pohvalile su djevojke deserte iz zagorske tvornice, čiji se proizvodi u Zagrebu, mimo Zrinjevca, do 16. svibnja mogu naći u većim trgovinama.
Sličnu suradnju, ali s dućanima zdravom hranom, ostvarila je i Mihaela Devesconi, koja na Guštima mami slatkim kuglicama i tortama “vegankama”.
– Zaslađuju se agavom, a termička obrada nikad nije na temperaturi višoj od 60 stupnjeva Celzijeva. Naši kolačići dobri su za dijabetičare, ali vole ih svi – rekla je Mihaela Devesconi, koja zdrave slastice radi od rujna prošle godine.
Posebna je festivalska atrakcija bila i Podravkina megatorta, visoka dva metra, pripremljena od više od 2000 palačinki. •
>> Tortom od dvije tisuće palačinki Podravka zasladila Zagrepčane