Miris palačinki proteklog je vikenda na igralište iznad garaže na Tuškancu privukao mnoštvo Zagrepčana.
Doslovce. Redovi na 1. zagrebačkom festivalu palačinki bili su toliki da su posjetitelji čekali i po deset minuta kako bi naručili palačinku po svojem ukusu. A bilo ih je svakakvih. Od malenih debljih, pripremljenih prema nizozemskoj recepturi koje nazivaju Poffertjes preko “francuskih” do klasičnih s domaćim džemom od malina, aronije, kupina... Svoje su proizvode nudile zagrebačke palačinkarnice, među kojima i Milky Whey, poznata po divovskim palačinkama od dva kilograma, a svoje palačinke bez jaja i mlijeka, s malo kurkume, pekla je i Nada Maljković za štandom trgovine “Hrvatske divote”.
– Najviše se prodaju slane palačinke, i to one koje punimo šunkom i sirom, ali i one s domaćim šparogama iz Istre – ispričala je gospođa Nada, koja je ipak najpoznatija po svojim fritulama. Najmlađi su se mogli igrati u zabavnom parku, sudjelovati na znanstvenim radionicama i onima kreativnim s ekološkim temama, a u subotu su poznati glumci, pjevači i sportaši u sklopu humanitarne akcije pomogli prikupiti novac za hipoterapiju i terapijsko plivanje prodajom čak tisuću palačinki. Jučer su se u jedenju palačinki posjetitelji i natjecali.
U nedjelju nešto iza 13 sati, nažalost ni traga belgijskim, francuskim (a ni američkim) palačinkama. Jedino najobičnije palačinke punjene otrovima poput Nutelle, Kinerlade, slastičarskih želiranih smjesa s okusima višnje, jabuke i sl. Sve u svemu, najave i stvarno stanje u potpunom neskladu. Mislim da je i mjesto promašeno; plato na kojem je inače Fričevanje, bio bi odličan izbor. Napokon, niti raskopan grad bez tramvajskog prometa preko Trga, nimalo nije poboljšao situaciju. Šteta.