Toliko košta kilogram škarpine?!? – čudila se umirovljenica Manda Pospiš istaknutoj cijeni na ribarnici na Dolcu. Cijena od 220 kuna previsoka joj je, kaže.
– To mogu priuštiti samo oni s plaćom od 10 tisuća kuna. Ja s mirovinom od 2400 kuna ne mogu – kaže Manda Pospiš. Odlučila je provjeriti cijene i imala namjeru kupiti ribu za Badnjak, ali odustala je kad je vidjela cijene. Okrenula se i bez "ulova" otišla i druga umirovljenica, koja je na štandu tvrtke Ora Adriatica pitala koliko košta jedna orada.
– Jedna je 25 kuna – kaže prodavačica Slađa Kukavica, no nije uvjerila staricu da ribu i uzme.
Još razgledavaju
Iako je umirovljenicima svježa riba skupa, ostalima, kaže prodavačica Slađa, kupovati za Badnjak ništa nije skupo. Sve ide, dodaje, iako se preko godine najviše prodaju srdele.
– Ljudi jako gledaju cijenu, ne kvalitetu – kaže Slađa, koja prodaje ribu s Paga i Lošinja. Odmah pored na štandu Trgovačkog obrta Hobotnica stoji i zubatac od 4,5 kilograma. Cijena – 800 kuna.
– Kupuju ljudi, vole i hobotnice (65 kn/kg), koje nam svježe dolaze s Raba. Evo, ove današnje ulovljene su noć prije i stigle su zadnjim trajektom – kaže Dino Dokupil. Najtraženije su, kažu prodavači na tržnici Utrina, orade, oslići, brancini i pastrve. – Cijene su različite ovisno o tome jesu li su divlje ili iz uzgoja, jesu li veće ili manje ribe – kažu. Orada iz uzgoja, primjerice, košta od 70-80 kuna, dok su one divlje oko 100 kuna. Bakalar, za mnoge najpoželjniji za Badnjak, sušeni je ponegdje na akciji za 178 kuna kilogram, ali ima ga i za 280.
Cijena slatkovodne ribe je niža pa pastrva gotovo na svim većim tržnicama košta– 45 kuna. Zagrepčani su jučer patke, purice, odojke, janjetinu i ostale namirnice za blagdanski stol tek razgledavali.
– Oni pametniji kupili su barem ove glavne namirnice, iako većina kreće u kupnju od danas, pa sve do Badnjaka – kaže Petar Vlahović, vlasnik mesnice Žumberčanka, koji na Kvatriću ima i gotove sarme. – Koštaju 53 kune po kilogramu, a idu kao lude. Kupuju ih obično oni kojima se ne isplati raditi sarme od cijele glavice, pa uzmu dva, tri komada – kaže Vlahović.
Cijene se ne spuštaju
Od mesa, koje će se jesti na Božić, najviše se prodaje purica (40 do 45 kuna po kilogramu), patkea je iste cijene, ali i odojak, čija je cijena 30-40 kuna po kilogramu, te janjetina (70 kn/kg). – Cijene se ne spuštaju što je Božić bliže. Ne spuštamo ih ni mi, ali ni ostali – kaže Drago Jurjević iz mesnice Bermes na Dolcu. Što se tiče purice, najprodavanija je ona srednje veličine, od 3,5 kg.
– Do Badnjaka već sve rasprodamo. Ljudi naručuju unaprijed. Neki naše purice nose na blagdane na more – kaže Marica Kotaranin, prodavačica Međimurskih pilića Jančec. Popularno je i domaće brašno za kolače koje Ruža Ridjanec prodaje na Kvatriću.
– Meljemo ga u svom mlinu kod Velike Gorice. Malo je skuplje od onoga u dućanu, ali posve je prirodno – ističe Ruža. Kilogram njezina brašna stoji 6 kuna.
Fine slikice za Bozic...sa lesinama...prisjelo mi je...