Novost u parkiranju

Na Gornjem gradu ukidanje dnevne karte od 500 kn, pojeftinjuje na 150

28.09.2015.,Zagreb - Parkirani auti na ulicama Gornjeg grada. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
02.12.2014., Zagreb - Novi nacin naplate parkiranja koji vrijedi od ovog mjeseca ispraznio je parkirna mjesta na Gornjem gradu. Cijena dnevne parkirne karte iznosi 500 kuna. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
28.09.2015.,Zagreb - Parkirani auti na ulicama Gornjeg grada. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
28.09.2015.,Zagreb - Parkirani auti na ulicama Gornjeg grada. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
17.09.2014., Zagreb - Mjesni odbor Gornji grad organizirao je Tematsku sjednicu u vezi ukidanja povlastenih parkirnih mjesta Na Gornjem gradu. Sjednicu je vodio Roman Lalic potpredsjednik Mjesnog odbora. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
29.09.2015.
u 10:00

Visoka cijena je uvedena lani da se smanji dolazak auta u staru jezgru
Pogledaj originalni članak

Za desetak dana kazna za parkiranje na Gornjem gradu umjesto 500 kuna past će na 150 kuna, čime se ublažava rigorozno pravilo lani uvedeno da se smanji dolazak automobila u staru jezgru. Podsjetimo, na Gornjem gradu još je od 2011. dozvoljeno parkirati samo stanarima koji su sve do prije godinu dana imali i rezervirana parkirališna mjesta. Tada je Upravni sud donio odluku da Grad ne smije rezervirati stanarima parkirališna mjesta pa je Grad odlučio da se stanarima izdaju povlaštene karte, a za ostale uvedu dnevne karte od 500 kuna.

'Cijena je realna'

Iz Grada saznajemo da se cijena dnevne karta snižava na prijedlog Zagrebparkinga gdje su izračunali da zbog brojnih žalbi ovako velike "kazne" nemaju efekta.

– Smatramo da je cijena realna jer je cijena dnevne karte u 1. zoni 100 kuna pa je ovdje ona ipak dosta skuplja i ne očekujemo da će se stvarati problemi – kazali su iz Grada.

Za razliku od njih, dio stanovnika Gornjeg grada smatra da su visoke kazne tj. dnevne karte trebale ostati kako bi se demotiviralo vozače da ondje parkiraju.

– Sada će mnogi kojima 150 kuna ne znači ništa navaliti na Gornji grad, a budući da je ovdje centar političke moći, sigurna sam da će takvih biti mnogo – kazala je stanovnica Franja.

Osim u staroj jezgri, nova pravila za desetak dana stupit će i u nekoliko gradskih ulica u kojima se uvodi naplata parkiranja.

– Stanari Rokova perivoja ostvarit će pravo na povlaštenu parkirališnu kartu te će koristiti mjesta u Ul. Ivana Gorana Kovačića, a pravo na povlaštenu parkirališnu kartu će za 2. zonu moći ostvariti i stanari Jurkovićeve, Vrančićeve i Zvorničke, dok će stanari Trnjanske struge VI ući u 3. zonu naplate – stoji u odluci gradonačelnika.

Radnička cesta i Savica

Možda najveća vijest ovim izmjenama je uvođenje 4. zone naplate dva izvanulična parkirališta i to uz Radničku cestu (između Ul. Frana Folnegovića i Heinzelove ulice) te parkirališta u Gruškoj ulici, sjeverno od Tržnice Savica (omeđeno Lastovskom ulicom na jugu, Slavonskom avenijom na sjeveroistoku i Gruškom ulicom k.br. 22 na zapadu).

– Ta parkirališta su nam prazna, a okolo njih su zgrade s puno zaposlenika koji traže parkiralište pa smo uzimajući u obzir njihov interes i interes Zagrebparkinga odlučili uvesti dnevne karte gdje će se moći parkirati cijeli dan za 10 kuna – kazali su iz Grada. Sistem će funkcionirati kao i na parkiralištu Paromlin, a vozači će kartu kupovati na automatu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar dr. Evil
dr. Evil
10:54 29.09.2015.

sjećam se kad je preko noći poskupilo parkiranje u 1. zoni i to sa 8 na 16 kuna odlukom koju je potpisao...kako se ono zvao? E da, Milan Bandić...

BR
brukic
11:51 29.09.2015.

ma najbolje da nam se jos i zabrani promet preko gornjeg grada??!! e ti stanari misle da su vlasnici i JAVNOG DOBRA ispred svoje kuće! ako nemas dvoriste onda ko prvi njegova djevojka, a sta je sa stanarima u gundulićevoj, berislavićevoj, gajevoj, petrinjskoj...? šta da i tamo zabranimo? nema toga, tko plati (realnu ekonomsku cijenu dakako) neka i parkira..

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:41 29.09.2015.

Hm, ovaj kaos sa uređenjem Mesničke i parkiranjem na Gornjem gradu stvarno je nepresušan. Pazi sad. Stanari bi cijeli Gornji grad za svoju prćiju, a većina, pa i političari su tamo podstanari i nisu vlasnici, nego sve to plaća država, grad, proračun. Bedaste službe koje su htjele zgrnuti veliki novac na globama, sada grcaju u žalbama, pa su odlučili krasti na sitno, da nema žalbi. Osim toga, u Mesničkoj, kod Streljačke, dakle na ulazu na Gornji grad stoji tabla metar puta metar, na kojoj je izdeklamiran prometni, parkirni, pješački, turistički......... kućni cestovni red. Dakle pola Večernjaka je na njoj i treba ti 10 minuta da pročitaš što piše i što smiješ a što ne smiješ, a još sat vremena da shvatiš što je pisac htio da kaže. Slijedeća akcija u tom dijelu grada: postaviti stolce ispred te table sa uvjetima parkiranja na Gornjem gradu, da ljudi ne padaju s nogu dok pročitaju što tu piše. Kad prosječno dozvoljenom brzinom prolaziš autom pokraj table, sigurno si sve pročitao i shvatio. Pogotovo turisti koji sada autima dolaze gore i vidjevši gomilu praznih parkirnih mjesta, fino se naparkiraju gdje niko ne parkira, iza toga im komunalni stisne dnevnu kartu od 500 kuna, a ovi time obrišu određene dijelove tijela, jer su iz Ukrajine, Srbije, Bosne, Slovenije. Eto ja svaki dan taj teror gore prolazim i moram reči da je Jankomir ili Vrapče, naravno s unutarnje strane ograde, puno bolje organizirano, nego ovaj dio grada na kojem su pitaj boga kakvi mudrijaši uzimali novce za prometne studije i triperalije, zajedno s demagogijom.