Kobni nemar

Na putu u Makedoniju od vrućine uginuli jeleni ZOO-a iz Zagreba

Foto: Boris Ščitar/Pixsell
Na putu u Makedoniju od vrućine uginuli jeleni ZOO-a iz Zagreba
10.08.2010.
u 19:48
– Prijevoz smo platili tri tisuće eura, a oni su životinje doveli bez klime! Da smo htjeli takav običan kamion, platili bismo 1500 eura, a ne dvostruko više – ljutito će Kuzmanski.
Pogledaj originalni članak

Od šest jelena i tri antilope gnu, a riječ je o višku životinja u zagrebačkome Zoološkom vrtu, koji su prošli tjedan otputovali u zoološki vrt u Skoplju, dva jelena putem su uginula, navodno od vrućine. Davorka Maljković, ravnateljica zagrebačkog ZOO-a, uzrujana zbog nesreće, kaže da je transport organizirao makedonski zoološki vrt koji je to još u siječnju dogovorio s ovlaštenim prijevoznicima Bero d.o.o. iz Svetog Ivana Žabna kraj Vrbovca.

Izvješće nakon odmora


– Mi smo zoološkom vrtu u Skoplju darovali životinje i naša odgovornost bila je jedino da ih utovarimo i spremimo – kaže Maljković te naglašava da prema novim propisima zoološki vrt ne može sam obavljati prijevoz.

– Predložili smo im da na put ide i netko od naših timaritelja, ali iz agencije Bero su nas odbili uz objašnjenje da to nije potrebno – kaže Davorka Maljković.

Berislav Jokić, vlasnik vrbovečkog Bere, odbio nas je spojiti s djelatnikom koji je putovao sa životinjama jer je “on šef i njegova je odgovornost”. Ni on ne zna detalje, no čuo je da transportni sanduci nisu imali dovoljno zraka pa su se jeleni ugušili.

– Životinje ugibaju baš kao i ljudi. Nije to prvi put da su životinje putem uginule, događa se to često – domeće Jokić. Direktor makedonskoga zoološkog vrta Dane Kuzmanovski za nesreću pak krivi upravo sanduke “bez zraka”, ali i transport bez klima-uređaja.

– Prijevoz smo platili tri tisuće eura, a oni su životinje doveli bez klime! Da smo htjeli takav običan kamion, platili bismo 1500 eura, a ne dvostruko više – ljutito će Kuzmanski, dodajući da će kompletno izvješće dostaviti Zagrepčanima 21. kolovoza, nakon godišnjih odmora.

Odbacuje optužbe

Davorka Maljković odbacuje optužbe o neprilagođenim boksovima, tvrdeći da su standardizirani.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

UR
urco
19:58 10.08.2010.

A svi veterinarski inspektori odobrili prijevoz neadekvatnim vozilom!?

OB
-obrisani-
20:11 10.08.2010.

Ovo me boli više nego kad crkne neka genetska nakaza preko Drine. Baš mi ih je žao. Nek proba čovjek tužiti a inspektori bi prvi trebali doći u otkazima kojima se kune naša gđa Premijerka.

DO
doktorica
09:13 15.08.2010.

ZOO u zagrebu je dosta dobro uređen ali fale životinje(slonovi,medvjedi,)uglavnom krupnije životinje .Veliki dio kaveza je prazno.Više su investirali u uređenje nego u životinje.Osim toga su preblizu tramvaju i buci što nepovoljno utječe na životinje,trebali bi se malo udaljiti sa ceste.