dirnut viđenim

Na tom mjestu slomit će vam se srce'. Jeste li vidjeli?

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Muzej prekinutih veza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Muzej prekinutih veza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Muzej prekinutih veza
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Muzej prekinutih veza
27.01.2014.
u 14:05
Kanadski novinar obišao je zagrebački Muzej prekinutih veza i očarao se tamošnjim izlošcima kao i opisima njihova značenja za ostavljene partnere koji su ih ondje donijeli.
Pogledaj originalni članak

Je li ga postav podsjetio na nekadašnje djevojke ili je samo zaplakao od ljepote, no novinara kanadskog Toronto Suna, jednog od najčitanijih dnevnika u toj zemlji, impresionirao je zagrebački Muzej prekinutih veza, jedinstveni svjetski prikaz bivših ljubavi.

Peter Neville-Hadley piše tako da Zagreb kao glavni hrvatski grad nije samo skup povijesnih građevina, starih crkava i bogatih muzeja, već i specifičnoga mjesta koje predstavlja suvenire izgubljenih i prekinutih ljubavi s pričama o tim romansama i partnerstvima. Nalazi se u Gornjem gradu, u Ćirilometodskoj i jedna je od najpopularnijih gradskih atrakcija - Muzej prekinutih veza.

Autor napominje da muzej ima puno plišanih medvjedića i donjeg rublja, kao simbola ljubavi, što je, kaže, i mogao očekivati, ali su ga iznenadili prateći komentari.
- Neotvoreni paket s tangama od bombona je potpisan ovako: "Nakon četiri godine veze pokazao se jeftinim i otrcanim kao i njegovi darovi. Varao me s kolegicom iz ureda i odbacio me emailom".

A ispod jednih haltera izdvojio je i sljedeće: "Nikad ih nisam obukla. Možda bi veza potrajala da jesam".

Kanadski novinar bio je očaran i prikazima bijega partnera pred oltarom, izgubljene nevinosti...a svidjelo mu se i kako su dugotrajne veze predstavljene vrećicama za povraćanje.

Većina je izložaka u Muzeju iz Hrvatske i susjednih zemalja, ali ih ima i dovedenih iz svijeta, s brojnih muzejskih turneja. - Izlošci se mijenjaju, ali ih je velik broj trajnih jer odaju jaku simboliku, pogotovo jer pred njima posjetitelji znaju i zaplakati. Možda je najupečatljiviji predmet žene koju je partner ostavio da bi otišao na odmor s drugom. Svaki dan ona je razbila komad namještaja svojeg bivšeg dečka, osjećavši se nakon toga bolje. Pomogla joj je sjekira, kojom je isjekla sve u kući.


Sljedeća svjetska postaja Muzeja je Ciudad de Mexico, od 12 ožujka do 8 lipnja, a već je dosad za taj termin skupljen rekordan broj predmeta Meksikanaca s iskustvom ljubavnih prekida. Muzej prekinutih veza ovoga petka, inače, sudeći po rasporedu, neće sudjelovati u nacionalnoj akciji Noći muzeja.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.