VEČERNJAKOVE ZVJEZDICE

Nagrađeni najbolji zagrebački restorani

22.01.2009.
u 23:17
Pogledaj originalni članak

Zbog hrane su se vodili ratovi, a uz hranu se vodi i ljubav – tumačio je voditelj Silvano Gospodarić vrijednost dobrog zalogaja na održanoj tradicionalnoj dodjeli Večernjakovih zvjezdica na kojoj su u hotelu Antunović predstavnicima osam najboljih zagrebačkih restorana dodijeljene plakete i nagrade.

Najbolji je Marcellino
Najveći broj bodova i naslov “najukusnijeg i najuslužnijeg restorana” ove je godine ponio restoran Marcellino, a odmah uz njega našli su se Žufika-Gospodarski klub, Kaptol-Westin, Zinfandels, Kod špilje, Zeleni papar, Argante, Takenoko i Baltazar. Velike Večernjakove zvijezde za osvojenih 95 od 100 bodova odsad će krasiti interijere tih gastronomskih dvora, a ne bi li pokazali čime su očarali osjetila naše tajne gurmanske patrole, djelić svoje ponude jučer su ponijeli i k domaćinu – Antunoviću.

Marinirana tuna i pureći file punjen tikvicama i mozzarellom moja su moderna verzija tradicionalne kuhinje. Već se dulje vrijeme tako poigravam tradicionalnim jelima uz koja toplo preporučujem našu tortu božice Argante – kazao je kuhar Matija Balent čijim se nagradama za najbolja jela diči restoran Argante hotela Antunović. A da ni usluzi u restoranu domaćina nema premca, pokazao je njegov voditelj Danijel Furčić koji je gostima osobno savjetovao koje će vino ili kap ruma popiti uz koji zalogaj. Poseban tretman gostiju te unapređivanje okusa kojim izazivaju divljenje, zajednička je crta svih nagrađenih restorana, a bodove su osvajali i izborom i kvalitetom jela, vina, ljubaznošću, čistoćom i ukupnim dojmom.

800-njak restorana
Nagrađene, kao i ostalih 800 restorana, u šest je mjeseci obišao, potpuno anonimno, tim Večernjeg lista, koji ni druge ugostitelje nije ostavio kratkih rukava. Naš list i za nih je pripremio nagrade, pa su u hotelu Antunović dodijeljene i tri zvjezdice za 40-ak restorana, a za njih 28 crvena plaketa na kojoj sjaje četiri zvjezdice.


Zvjezdica raduje ali i obvezuje

– Kad pobijedim osjećam se odlično, a kad dobijem loše ocjene onda malo manje dobro. Ovaj put sam prvi i to je prekrasno – našalio se Mario Čerhak vlasnik prvaka – Marcellina. Jednake zahvale Večernjem listu izricali su i predstavnici drugih nagrađenih restorana. – To nam je veliko priznanje i promocija struke – rekao je Branko Čukelj šef Westinove kuhinje. A s njim se slaže i posada Zelenog papra. – Zvjezdica znači da moramo marljivo raditi i biti još bolji za naše goste. To je poticaj za daljnji rad i još bolju kvalitetu stvaranja jela – kazao je Branko Žufika, a slična je priča i Mota Mochizukija kuhara Takenoka. – Zadovoljstvo nam je primiti ovu nagradu. Trudit ćemo se još i više – rekao je šef kuhinje ovog restorana. Akciju mirisa i okusa u kojoj su uživali i brojni poznati među kojima Hadži iz Kraljeva ulice, voditeljica Sonja Šarunić te Marija i Vladimir Kraljević vlasnici licence Miss Universe za Hrvatsku omogućili su partneri Zagrebačka banka, a dobrim vinima i pjenušcem Freixenet pomogli su i poznati vinari Enjingi i tvrtka Vivat te kreatorica Greta Gudelj svojim haljinama za atraktivne “šefice kuhinje”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr