IZBOR ZLATNOG KUHARA

Najbolja jela Balkana nastat će u 90 minuta

18.05.2009.
u 23:29
Pogledaj originalni članak

Povrće nasjeckano na sitne i pravilne oblike cvrčalo je u vrućoj tavi, a u kuhinji hotela The Westin mogao se čuti još samo zvuk oštrog noža kojim je kulinarski majstor Tomislav Hruban sjeckao luk na precizne i sitne komadiće.

Laici u kuhinji mogu samo sanjati o brzini, talentu i umijeću koje je kuhar Hruban pokazao na generalnoj probi uoči odlaska na natjecanje Zlatni kuhar Balkana. Koncentracija i besprijekorna uvježbanost hrvatskog predstavnika mogu dovesti do izvrsnih rezultata, a najveći mu je neprijatelj, baš kao i ostaloj jedanaestorici natjecatelja, ograničeno vrijeme.

Vježbom do savršenstva
– Pripremali smo se mjesec i pol dana, što je jako malo, i dva smo treninga posvetili tomu da u 90 minuta bude izvedivo napraviti sve što smo zamislili. Prvi je trening bio loš i bilo je puno pogrešaka, ali sada sam već uvježban – ističe Tomislav Hruban, kuhar hotela The Westin.

Iako pripreme za natjecanje nisu dugo trajale, Tomislav Hruban nema razloga za brigu jer tri jela koja je osmislio (predjelo, glavno jelo i desert) zadovoljila bi i najzahtjevnije gurmane.

Na osnovi dosadašnjih mnogobrojnih uspjeha na natjecanjima Hrvatskog kuharskog saveza te posebno zbog osvajanja prvog mjesta u ukupnom poretku Hrvatskog kuharskog kupa za 2008. godinu, izbornik reprezentacije Branko Ognjenović upravo je njemu dao priliku da pokaže što zna na natjecanju koje će se održati u Beogradu 23. svibnja.

Hrvatske delicije
Svako jelo koje će Tomislav pripremati predstavljat će određeni dio naše zemlje, od mora pa do kontinentalne Hrvatske. Konkurencija je jaka, sudjeluju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.

Ipak, okus, kreativnost i boje jela tek su pola ocjene, a veliku pažnju žiri će posvetiti i naizgled nevažnim detaljima.

– Bitni su detalji poput pripreme jela te poštuju li se higijenski standardi. Važno je da se meso i povrće ne reže istim nožem, da stavlja foliju na hranu kada je odlaže u hladnjak, izgled hladnjaka uopće i slično – kaže Dinko Šimenc iz HKS-a.

Pogledajte na vecernji.hr