Najbolja zagrebačka kava poslužuje se u kafiću Hocus Pocus u Šubićevoj ulici, rezultat je šestomjesečnog ocjenjivanja grupe studenata Fakulteta političkih znanosti provedeno u čak 170 ugostiteljskih objekata gotovo svih zagrebačkih kvartova. A ova zanimljiva “ocjenjivačka” grupa koja nosi ime Coffee Fever prije pola godine se okupila kako bi napravila studijski projekt o kvaliteti zagrebačkih kava i usluge u kafićima, no nakon obilja obrađenih informacija, litara popijenih kava, ugodnih i neugodnih trenutaka, među kojima su im u nekim kafićima čak i prijetili zbog vrednovanja poslužene kave, odlučiti su se dugoročno posvetiti rangiranju kvalitete najdražeg toplog napitka.
Najbolji Hocus pocus, najgori La Paz
– Ocjenjivali smo, uz kvalitetu spravljene kave, ljubaznost konobara, cijenu kave, čistoću kafića, posebice toaleta, kao i dostupnost dodatnih sadržaja poput pristupa internetu. Hocus Pocus nas je zadivio pa nije moglo drugačije nego da ga stavimo na vrh liste – otkriva inicijator “akcije ocjenjivanja” Marko Hadjur.
Laskavom titulom poslužitelja najbolje zagrebačke kave u jednom od najugodnijih zagrebačkih ambijenata, kako su presudili ocjenjivači, ostao je zatečen i sam vlasnik kafića Miro Ćurković, koji nije skrivao zadovoljstvo visokom ocjenom.
– Ovog ljeta sam otvorio kafić koji je u prvom redu usmjeren mladima. Interijer su uredili talijanski dizajneri, a cilj je bio napraviti ugodnu atmosferu po uzoru na ugostiteljske objekte u Milanu. Naši gosti piju dosta kave, po cijeni već od 8 kuna, pa je red da onda poslužimo najbolje što možemo – priznaje Ćurković.
Studenti su pohvalili i kvalitetu kave te usluge u kafićima Excellente na okretištu Remiza kao i Kic na Cvjetnom trgu. No njihovo istraživanje nije moglo zaobići i one “najgore” u ovom neobičnom istraživanju čiji su rezultati objavljivani na Facebooku, Twitteru (koji su im hakirali nakon mjesec dana) te posebnom blogu o kvaliteti kave.
U kavi pronašli nokte, dlake, na šalicama ruž
– Definitivno najgora kava koju sam popio bila je u kafiću La Paz na Glavom kolodvoru, dok ih u stopu slijede kafić Mihaljevac na istoimenom okretištu tramvaja te zaprešićki kafić Jet-set – prisjeća se Hadjur nositelja ne baš tako laskave titule.
Ovi neobični istraživači poručuju da, primjerice, kava spravljena u La Pazu nije ni bila blizu imena tog napitka, nego voda u kojoj je bilo samljeveno tek pokoje zrno, zbog čega su uz nekvalitetnu uslugu “zaradili” titulu najgoreg poslužitelja kave u Zagrebu. A osim takvog “užitka”, u obilasku kafića uz kavu znali su im poslužiti u šalici i nokte, česte su bile i dlake, dok su se nerijetko na šalicama zaticali tragovi ženskog ruža...
– Bilo je i pokušaja podmićivanja, kada smo se u početku predstavljali tko smo i što radimo, ugostitelji su bili jako uslužni prema nama. Poslužili bi nam čak i topla peciva uz kavu, šalice su bila uglancane do visokog sjaja – priznaje Suzana Erbežnik koja je također sudjelovala u ocjenjivanju kava. Prilikom istraživanja pratile su ih i prijetnje gnjevnih ugostitelja nezadovoljnih ocjenama, dok studenti ponavljaju – ni jednu kavu nismo popili samo jednom u vašem kafiću, nego više puta kako bismo se uvjerili u istinsku vrijednost onog što nudite.
nudim 2 tisuće eura kad se pojavite u splitu za odličnu ocjenu. moj caffe bar je...ma samo se vi predstavite i dogovorit ćemo se... ;)