Ksaver najskuplji

Najpovoljniji zagrebački stambeni kvadrati na Borčecu i Španskom

Foto: Patrik Macek/Pixsell
Najpovoljniji zagrebački stambeni kvadrati na Borčecu i Španskom
21.10.2011.
u 08:43
Nikad povoljnije – zbog male potražnje cijene nekretnina bitno su niže nego proteklih godina, tvrde stručnjaci iz agencija nekretninama i banaka
Pogledaj originalni članak

Stambeni prostor u gradu odavno nije bio povoljniji, tvrde stručnjaci. Novogradnja za 1300 eura po četvornom metru u Španskom trenutačna je, nazovimo to tako, najbolja ponuda. Pristojan kvart i blizina javnog prijevoza neke su od prednosti koje se uvijek traže.

Život na periferiji
Na kupnju stana upravo u tom naselju odlučio se i Ahmet Fetić s peteročlanom obitelji.
– Dobro je povezano autobusnim linijama, a ni tramvaj nije daleko. Blizu nam je tržnica, šoping-centri, a i volim život na periferiji. Mnogo je jednostavnije i mirnije nego u centru grada – kazao je Ahmet, koji je, kao i većina građana, stan kupio kreditom.
Bez šire okolice, Špansko i Borčec trenutačno su najpovoljniji kvartovi za kupnju novogradnje. Potom slijede Vukomerec i Podsused, gdje kvadrat stoji od 1300 do 1400 eura – rekao je Boro Vujović, direktor agencije Opereta. 
I bankarski analitičari slažu se kako je 2011. povoljna za kupce nekretnina.
– Cijene su znatno pale, pojavili su se novi državni poticaji, a počeli su se graditi i novi, kvalitetni projekti koji su usmjereni na zadovoljavanje potreba kupaca – objasnio je Dario Gabrić iz Erste&Steiermärkische banke.
Nataša Martinić iz Oglasnika napominje da se dogodio pad cijena stanova te da cijena, među ostalim, ovisi i o stabilnosti investitora koji su i sami pod kreditom. Nadalje, cijena pada i zbog manje potražnje u gradu.

Samo neki dijelovi grada
U Zagrebačkoj banci smatraju da se sniženje cijena odnosi samo na neke dijelove grada, dok u ostalima one ipak rastu. Sve ovisi o lokaciji i kvaliteti gradnje. Prema istraživanju Oglasnika, najjeftiniji su stanovi u rubnim dijelovima grada, u Vrapču i Stenjevcu, a slijede Špansko i Dubrava. S druge je strane “ljestvice” Ksaver, koji je trenutačno, prema analizi Oglasnika, najskuplji dio grada. Ondje kvadrat u prosjeku stoji 3500 eura, a slijedi ga Pantovčak sa 500 eura nižom cijenom četvornog metra novogradnje. Centar i Maksimir dijelovi su Zagreba s cijenom kvadrata novog stana od 2450 eura.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BA
barbaizamerike
15:09 21.10.2011.

zbog jos vece krize koja dolazi treba sa kupnjom jos sacekati jer su investitori isto u kreditima i vecina ih je duzna bankama.najpovoljnije ce biti kupiti onda kad investitori nece moci vracati kredite pa ce im stanove preuzimati banke i onda ce ih banke prodavati ali ce bankama to biti veliko opterecenje jer su i banke nekomu duzne pa ce sniziti cjene da se rijese tih stanova.tako je to na zapadu valjda ce tako biti i u hrvatskoj.moj savjet je ne kupovati sada nego jos cekati i onda kupiti od banaka

VI
Vito
07:40 22.10.2011.

Nije li ova slika tužna? Malo okrugle crne tvari u dnu betonske grdosije i još \"presjećena\" betonom, a zelenila nigdje... Uska prometnica uz grdosiju... Nigdje ljudi... Tko je \"oprao novac\" izgradnjom ove zgradurine? U svijetu se zgrade proizvode za poznate kupce pa su tako nastanjene odmah nakon izgradnje... Kod nas se gradi samo kako bi netko \"oprao novac\" zarađen nasumnjivim poslovima... Nije istina? Može li mi netko onda objasniti zbog koga ili čea u Hrvatkoj ima \"mali milijun\" građevinskih tvrtki koje nemaju posla ili moraju otpuštati radnike, a u bivšoj državi je bilo nekoliko građevinskih tvrtki koje su \"pokrivale\" ne samo Hrvatsku nego i zapošljavale radnike po cijelom svijetu...

BA
balansero
22:12 23.10.2011.

ova slika nije tužna to je naša surova realnost. kod nas se svakako gradilo imali smo gladno tržište za stanovima posebno u Zagrebu u kojem se procijenio nedostatak od 20000 stanova. svemu tome je dodatno kumovala država koja je uključila jeftine kreditne linije, nikad povoljnija mogućnost doći do vlastite nekretnine. u jednom trenutku smo imali ratu kredita kao cijenu podstanarstva te je onda bolje uzeti kredit i plaćati sebi nego drugome. ali kako to uvijek biva kolo sreće se okreće. sada treba izdržati kreditne rate na 20 ili 30 godina. kod nas su brojne zgrade bile prodane a tek su prve lopate bile zakopane, ljudi su kupovali na neviđeno. u bivšoj državi imali smo društveno vlasništvo, takva su bila i poduzeća, svaki oblik privatnog vlasništva bio je osuđen na propast. imali smo zatvoreno tržište, monopolisti su vladali uz pomoć državnog aparata.