NAPOJNICE

Najškrtije su poznate face, a šljakeri najgalantniji

02.09.2002.
u 00:00
* Prema studiji Državnog zavoda za statistiku, turisti su 1999. u Hrvatskoj ostavili napojnica u vrijednosti 42,8 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Trinkgeld, bakšiš, tip, napojnica, manča, "za frizuru", ili pak "za razvitak i obnovu", neki su od izraza koji se koriste za novac koji ljudi ostavljuju konobarima u znak zahvalnosti za dobru uslugu. Bez obzira na to kakva bila platežna moć, uvijek se nađe koja kuna za kavicu ili pivo s prijateljima. No, prema riječima zagrebačkih konobara, onih koji ostavljaju napojnicu sve je manje.

Tragom izumirućih napojnica stigli smo do kavane "Vatroslav Lisinski", gdje kava s mlijekom stoji 12 kuna, tako da i ne čude male napojnice. U razgovoru s jednim od konobara doznali smo kako javne osobe ostavljaju najmanje.

- Napojnice? Već sam zaboravio što znači dobiti dobru napojnicu. Kako vrijeme ide ljudi ostavljaju sve manje i manje. Iako ovdje dolaze poznate face, rijetki su oni koji će ostaviti više od kune - rekao nam je konobar koji je htio ostati anoniman, dodajući kako u prosjeku dnevno dobije po dvadesetak kuna napojnica.

Konobari u frekventnioj Bogovićevoj i na Cvjetnom ne prolaze ništa bolje od svojih kolega diljem grada:

- Što se centra tiče, na trinkgeld možete zaboraviti. Subotom ujutro je OK, ali inače je jako loše. Tu zalaze poznate face, no, po bakšišu sigurno nisu poznati - rekao je konobar iz Bogovićeve.

U "Atriju" u Teslinoj cijene su nešto niže, no, napojnicama se ne nadaju ni tamošnji konobari

- Ostavljaju sve manje i manje. Prošla su vremena kad se moglo živjeti od trinkgelda. Najmanje ostavljaju oni koji najviše imaju, a najmanje su galantni pripadnici naše estrade. Za dobrih dana može se izvući do pedeset kuna - rekao je Ivo, jedan od konobara u Atriju, dodajući kako je sa strancima situacija malo bolja, jer su oni ipak naviknuli ostavljati "tip".

Prema studiji Državnog zavoda za statistiku, turisti su 1998. u Hrvatskoj ostavili napojnica u vrijednosti 41,8 milijuna kuna, a 1999. taj iznos je povećan za milijun kuna. Čak su i legendarni Rolling Stonesi prilikom koncerta u Zagrebu unaprijed zatražili podatke o uobičajenom iznosu napojnice koju ostavljaju naši gosti.

U kafiću u središtu Samobora situacija s napojnicama slična je kao i u metropoli.

- Ovisi o raspoloženju, najmanje ostavljaju takozvani šminkeri, penzioneri ostave tu i tamo kao i stalni gosti. "Gastarbajteri" i putnici namjernici, znači ljudi koji dolaze rijetko ili samo jednom najšire su ruke - rekao je konobar iz Samobora.

U zaprešićkom kafiću jedan od konobara kaže kako dnevno dobije između 10 i 15 kuna napojnice.

- U jednom danu najviše što sam dobio bilo je 30 kuna, i to je bio praznik. Što se bakšiša tiče, najgalantniji su radnici koji tu piju jutarnju kavu - rekao je konobar.

Inače, na zagrebačkom području registrirano je 2056 caffe barova, dakle više nego dovoljno da izaberete gdje ćete ostaviti koju kunu. Prema Pravilniku o porezu na dohodak, primicima se smatraju i napojnice, pa je poslodavac dužan iz napojnice zaposlenog obračunati i uplatiti propisane poreze i doprinose. No, s obzirom na mršave izvore tih primitaka, nigdje ih nitko, najvjerojatnije, i ne bilježi.

J. Sučić

Pogledajte na vecernji.hr